Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens nya orättvisor

Annons

På onsdag, 4 juni, ska riksdagen besluta om den största försämringen som någonsin har genomförts av sjukförsäkringen. Den så kallade rehabiliteringskedjan som börjar gälla från och med 1 juli är inget annat än ett besparingspaket.

Regeringen har sedan 2006 sänkt ersättningarna för sjuka och arbetslösa. Det gjordes för att kunna finansiera skattesänkningar som gynnade de redan rika.

Ohälsotalet har minskat men allt tyder på att människor hamnar i kläm. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) har 70 procent av landets kommuner fått ökade kostnader för socialbidrag under 2007 på grund av försäkringskassans striktare regeltillämpning. Det räcker inte med att minska ohälsotalet – vi måste också minska ohälsan.

Från och med 1 juli 2008 kommer ytterligare försämringar. Regeringen föreslår att fasta tidsgränser införs för när och hur arbetsförmågan ska prövas i sjukförsäkringen. Sjukpenning ska endast utgå i tolv månader och därefter ska man kunna ansöka om förlängd sjukpenning i 18 månader med sänkt ersättning. Dessutom föreslås införande av diagnosbaserad sjukpenning. Vissa sjukdomar ska berättiga till högre ersättning under längre tid än andra.

Enligt förslaget ska arbetsförmågan hos sjukskrivna prövas mot hela arbetsmarknaden redan efter sex månader. Om en sjukskriven förskolelärare med ryggont från Gävle kan ta ett jobb som exempelvis telefonförsäljare i Stockholm går hon miste om sin ersättning. Även om hon aldrig skulle få jobbet som telefonförsäljare.

Försämringar föreslås också för personer med sjuk- och aktivitets- ersättning. Möjligheten att få tidsbegränsad sjukersättning ska avskaffas. Om man blir sjuk igen efter en period med sjuk- eller aktivitetsersättning och är arbetslös ska man med Reinfeldts nya regler inte ha rätt till sjukpenning. Även om det är livshotande.

Förslaget går under beteckningen rehabiliteringskedja men innehåller inga förslag på förbättrad rehabilitering eller ökade möjligheter för den som drabbats av ohälsa att få jobb. SKL, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och regeringen själv tror att rehabiliteringskedjan kommer att medföra ett ökat behov av socialbidrag.

Preliminära beräkningar visar att 10–12 procent av de sjukskrivna kommer att söka socialbidrag vilket medför en kostnadsökning om 500 miljoner kronor per år för kommunerna. Förslaget kan därför bättre beskrivas som en utsorteringskedja.

Sjukförsäkringen är den största besparingsposten i Reinfeldts budget under mandatperioden. Men det finns ingen anledning att spara pengar på sjuka. Sverige är rikare än någonsin och överskotten i sjukförsäkringen uppgår enligt försäkringskassan till 14 miljarder kronor 2008, 19 miljarder 2009 och 22 miljarder 2010.

Ulla Andersson

vänsterpartiet

Raimo Pärssinen

socialdemokraterna

Bodil Ceballos

miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons