Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Centerns dimridåer om LAS

Annons

Annika Qarlsson, Ann-Helen Persson och Margareta Wedin 7 september: Replik om LAS (C): Vi vill skapa en tryggare arbetsmarknad för alla

Centerpartiets företrädare Annika Qarlsson, Ann-Helen Persson och Margareta Wedin gör sitt bästa för att dölja de katastrofala konsekvenser för anställningsskyddet som Centerpartiets förslag innebär. Förslaget är ju faktiskt att turordningsreglerna i LAS helt ska avskaffas för företag med upp till 50 anställda.  Det innebär att, vid uppsägningar på grund av arbetsbrist (LAS §22), anställningsskyddet helt försvinner för anställda vid nämnda företag. Dessutom finns turordningsregler för företrädesrätt till återanställning (LAS §§25-27), som även de skulle försvinna om Centerpartiets förslag blev verklighet.

Centern har även extremt svårt att förklara hur turordningsreglerna hänger ihop med reglerna för anställning – för det är väl det centern syftar på – att det ska bli enklare att anställa, men likt förbannat så attackerar man reglerna för uppsägning. En något fram-och-bak-politik kan det tyckas. Vi får helt enkelt inte ihop Centerns resonemang om att om vi stryker alla turordningsregler och den lilla trygghet som finns kvar i LAS så får vi ”en tryggare arbetsmarknad för alla” – hur hänger det ihop?

Centern har även extremt svårt att förklara hur turordningsreglerna hänger ihop med reglerna för anställning – för det är väl det centern syftar på – att det ska bli enklare att anställa, men likt förbannat så attackerar man reglerna för uppsägning.

I företag med upp till 50 anställda, den stora majoriteten av de arbetsplatser där Handels medlemmar arbetar, ja faktiskt hela servicesektorn, skulle alltså fullständigt arbetsgivargodtycke komma att råda i situationer med arbetsbrist eller återanställning. Arbetsgivaren skulle fritt kunna blanda sina mer eller mindre förutfattade meningar om de anställdas kompetenser med personliga nycker och antipatier, eller vad som för stunden faller honom in. En sådan oordning kan vi som fackförbund inte acceptera. Därför uppmanar vi våra medlemmar och alla andra att vända det löntagarfientliga Centerpartiet ryggen.

 

Johan Skyttberg

Klubbordförande ICA Kvantum Fjällbacken

Poul-Erik Jensen

Ombudsman Handelsanställdas Förbund Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

Svenska Bankföreningen: Öka tryggheten för bostadsköpare

Företagarna: Minskad regelbörda ger mer skatteintäkter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons