Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen bestämmer, Raimo!

Raimo Pärsinen, s, svarar oss i en debattartikel i Arbetarbladet 7 november, ”Det är regeringen som äger frågan om Lissabonfördraget”, om hur han och övriga socialdemokrater från Gävleborg kommer att rösta 20 november när Lissabonfördraget är uppe till beslut i riksdagen.

Annons

Raimo gör det lätt för sig i sin artikel, vältrar över allt ansvar på regeringen och anser att han själv inte behöver ta något ansvar i frågan.

Vi och Raimo verkar vara överens om att Laval-, Rüffert- och Viking Line-domarna innebär en kraftig förändring av villkoren för fackföreningsrörelsen i hela Europa och därmed maktbalansen på arbetsmarknaden. På ett historiskt sätt utmanar nu EU-juridiken överenskommelsen mellan fack och arbetsgivare som varit den gällande ordningen i Sverige under många år. Detta är i sig ett stort svek mot Sveriges löntagare då en stor del av ja-sidans argumentation i folkomröstningskampanjen om svenskt medlemskap i EU handlade om att maktförhållandena på svensk arbetsmarknad inte skulle förändras av ett medlemskap. Vi på nej-sidan var redan då fast övertygade om farorna som vilade bakom EU:s fyra så kallade friheter.

Att vi fick rätt i våra farhågor kan man så klart vara bitter över, men det gör oss inte mindre konstruktiva. Det nya fördraget har många avgörande brister och stakar ut vägen mot ett Europas förenta stater som vi i inte vill ha. Sveriges möjligheter att driva en självständig utrikespolitik minimeras och alla vi som fortfarande ser det som viktigt att vi står militärt alliansfria måste börja kämpa för att återupprätta den friheten. Om Lissabonfördraget går igenom är den borta. Det är ett exempel på sådant som för oss är avgörande i vårt ställningstagande när vi säger nej till det nya fördraget men vi hyser i dagsläget inga större förhoppningar om att socialdemokratin ska ställa sig bakom de invändningarna.

När det gäller försvarandet av den svenska modellen, rätten att vidta stridsåtgärder och kollektiv- avtalens ställning hoppas vi dock fortfarande på socialdemokraters stöd i riksdagen. Det står i riksdagens makt att anta eller förkasta fördraget. Det vi som opposition kan kräva är att få till de undantag som är nödvändiga för att upprätthålla ordning och reda på svensk arbetsmarknad innan vi rati- ficerar Lissabonfördraget. Raimo sätter sitt hopp för att lösa problemen till den svenska regeringen, vi litar inte i samma grad på högeralliansen. Men om ni socialdemokrater tillsammans med oss kräver garantier för kollektiv- avtalen och rätten att vidta stridsåtgärder har regeringen inget val om de vill underteckna fördraget för Sveriges räkning.

Raimo förutsätter i sin artikel att talmannen skjuter på processen när det gäller att anta Lissabonfördraget om inte utredningen om konsekvenser och åtgärder efter Lavaldomen presenteras före det att beslut ska fattas om fördraget.

ordförande vänsterpartiet Gävle

riksdagsledamot för vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons