Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen har bestämt att vi ska avvecklas

Annons

Svar till signaturen ”PTS och Posten – vem är er kund?”, Arbetarbladet 4 juli:

Svensk Kassaservice avvecklas successivt i hela landet under året, efter ett riksdagsbeslut. Skälet till avvecklingen är att endast en till två procent av befolkningen använder Svensk Kassaservice för att betala räkningar och ta ut pengar. I dag använder de allra flesta alternativa lösningar, som uttagsautomater, uttag med kort i butiker, brev- eller autogirobetalningar och internetbank. Kassatjänsterna via lantbrevbäringen upphör 28 november.

För dem som fortfarande vill utföra manuella betaltjänster över disk, blir det i framtiden nödvändigt att ta sig till närmaste bank eller butik som erbjuder banktjänster eller kontantuttag med kort. Förhoppningsvis kan man samordna detta med de tillfällen man uppsöker annan service, till exempel vid matinköp eller läkarbesök.

Insändarskribenten klagar på brist på information om att lantbrevbäraren inte längre kommer att förmedla kassatjänsterna.

PTS har ett uppdrag att informera om de alternativ som står till buds när Svensk Kassaservice läggs ned. Detta gör vi kontinuerligt, genom till exempel annonser i dagstidningar och broschyrer som finns tillgängliga hos konsumentvägledare och på Svensk Kassaservice kontor, eller kan beställas hos oss.

Alla som utför kassaärenden via lantbrevbäraren ska också ha fått information. Ett direktutskick till alla som får sin pension på utbetalningskort från Försäkringskassan sker också.

Vi har även en upplysningstjänst via telefon för dem som vill ställa frågor om alternativa lösningar och har genomfört utbildningar med pensionärsorganisationer på en rad orter.

Det tycks som att informationen även har nått ut till insändarskribenten.

PTS har under våren genomfört en upphandling för att säkerställa att grundläggande manuella betaltjänster finns att tillgå, där det saknas en bank inom rimligt avstånd. Ica-banken och Kuponginlösen kommer att tillhandahålla dessa tjänster via lantbrevbäringen i 73 landsbygdsområden och genom ombud på 15 orter.

Det finns dessutom en liten grupp av befolkningen som i dag har tillgång till så kallad utsträckt lantbrevbärarservice. Det innebär att hushåll där alla är över 80 år eller har en funktionsnedsättning kan uträtta sina post- och kassaärenden via lantbrevbärarna.

PTS arbetar för att de som har rätt till denna service ska få motsvarande service även i framtiden. Därför genomför PTS under hösten en upphandling av utsträckt service som beräknas vara klar innan kassatjänsterna i lantbrevbäringen försvinner.

Sten Selander

chef för postavdelningen på PTS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons