Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S säljer ut den internationella solidariteten

Sverige har en lång tradition av internationellt engagemang. Den första svenska FN-insatsen med trupp genomfördes i Suez 1956.

Annons

Men redan 1948 deltog svenska officerare som FN-observatörer i Mellanöstern. Vi är många som känner stor stolthet för att Sverige förknippas med internationellt freds- och säkerhetsarbete bland andra under insatser i Cypern, Libanon, Kongo, Bosnien och Kosovo.

Alliansregeringen fortsätter satsningen på internationella insatser. Vi ökar anslaget för fredsfrämjande förbandsinsatser. Den totala ökningen år 2009 jämfört med år 2006 uppgår till 1 350 miljoner kronor.

Socialdemokraterna sänker kraftigt ambitionen i försvarspolitiken och avsätter nästan 5 miljarder mindre än regeringen till försvaret de tre kommande åren.

Vår omvärld, liksom den säkerhetspolitiska situationen samt karaktären på de internationella insatserna är stadd i ständig förändring. I dag är Försvarsmaktens militära insatser främst inriktade på internationellt fredsfrämjande arbete. Genom insatserna utvecklar vi den nödvändiga förmågan att samverka med andra länder.

Kunskapen vi får i internationella insatser stärker förmågan och kvaliteten i försvaret även här hemma.

Tyvärr verkar det som att socialdemokraterna har ambitionen att bedriva industripolitik, snarare än försvarspolitik. Om detta är socialdemokraternas politik för att få fler i jobb så är det ett klart underbetyg för ett parti som aspirerar på regeringsmakten.

Efter att ha kritiserat regeringens förslag till materieleffektiviseringar innehåller socialdemokraternas eget budgetförslaget betydligt större besparingar på försvaret.

Socialdemokraterna sviker därmed det de ställt i utsikt runt om i landet om att rädda det ena materielprojektet efter det andra. I stället borde uppgiften vara att se till att försvarsmakten får den materiel man av operativa skäl behöver.

Vi kan konstatera att vänsterkartellen inte heller i år lyckats prestera ett regeringsalternativ för försvarspolitiken. Oenigheten kvarstår kring internationella insatser, stöd till försvarsindustrin, materielanslag och satsningar på förbandsanslaget.

Sten Tolgfors, m, 

riksdagsledamot

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons