Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerar Friskis & Svettis

Jag läste nyss en stor rubrik ”Friskis & Svettis är ett företag”. Jag har i och för sig sett och hört påståendet förut, i rikspressen, i några mindre ortstidningar och nu har ryktet nått ut i Gävle.

Annons

Jag är ordförande i Friskis & Svettis Gävle och vill förklara hur Friskis & Svettis fungerar.

Vi är en idrottsförening, IF Friskis & Svettis, Gävle. Förra året var vi nästan 7 000 medlemmar, cirka 150 funktionärer (värdar, spincykelledare, jympaledare gyminstruktörer, stavgång- och crosstraining- ledare).

Alla funktionärer jobbar frivilligt och ideellt i föreningen. Det är inte för att tjäna pengar man väljer att bli funktionär.

Varför väljer man då att engagera sig minst tre timmar/vecka i föreningen? De flesta svarar att man valt att bli funktionär för att det är så roligt, man träffar folk, det är kul och bra träning. Och så har vi jädrigt roliga fester!

Det som driver oss är vår idé: ”Friskis & Svettis erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla”. Just ”för alla” gör att vi sköter föreningen så att den kan växa. Vi marknadsför oss för att fler ska veta att vi finns. Den mest värdefulla marknadsföringen sköter medlemmarna, när de berättar för sina vänner.

Vi är ett gäng glada människor som är med i en idrottsförening och vill ha kul när vi tränar, så enkelt är det. I höst kommer vi att ha cirka 70 jympa- och 20 spincykelpass varje vecka. För de som vill träna ute finns crosstraining och stavgång, vår och sommar. Vi kör uppvärmningar på bland annat Vårruset och GD/GIF -olympiaden. Vi erbjuder fortbildningen Röris och Mini-Röris för att barnen ska få röra sig mer i skolan och på dagis.

För att allt det här ska funka och göra det ideella arbetet möjligt för funktionärerna har vi för närvarande sex personer anställda, varav en med lönebidrag. Vi betalar avtalsenliga löner till våra anställda. Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och på årsmötet väljs en styrelse i demokratisk ordning. Alla medlemmar har rätt att komma och rösta på årsmötet. Medlemmarna är föreningens ägare. Alla pengar går åt till föreningens verksamhet, funktionärsutbildning, lokalhyra och utrustning. Årsredovisningen finns att läsa på vår hemsida: friskissvettis.se/gavle.

Vi känner att vi gör nytta i samhället. En vanlig måndagskväll kan över 1 000 Gävlebor välja att komma till Friskis & Svettis för att skratta, röra på kroppen och må bra.

Nu när jag fått berätta allt det här känner jag mig glad. Och stolt. Så du medlem som läser det här, sträck på dig, du är med i någonting som är bra!

Lasse Molin,

ordförande, IF Friskis & Svettis, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons