Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här får vi fler kvinnor som företagare

Annons

De satsningar som Centerpartiet och Alliansen genomförde för att främja kvinnors företagande fungerade. Mellan 2006–2012 ökade kvinnors företagande med hela 34 procent. Men sedan regeringsskiftet har den feministiska regeringen istället lyckats med konststycket att minska kvinnors nyföretagande med 40 procent genom att ta bort de framgångskoncept som skapar nya företag och jobb. Centerkvinnorna uppmanar regeringen att vända på den nedgående trenden.

Det är i småföretagen fyra av fem nya jobb skapas. Alliansens satsning på kvinnors företagande var en framgångssaga som den nya regeringen nu valt att sätta krokben för. Om Sverige skulle ha lika många kvinnor som startar företag som vi har män, skulle vi få 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb. Men den nya regeringens politik försvårar för dem som är Sveriges jobbskapare och källan till skatteintäkter för vår gemensamma välfärd – företagarna. Tvärtom bör man värna nedanstående reformer - som visat sig fungera. De är extremt viktiga för Sveriges framtid och allas vår gemensamma hållbara välfärd.

1. Behåll sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Att höja arbetsgivaravgiften för unga är ett oerhört hårt slag för ungas möjligheter till ett första jobb. Centerpartiet vill tvärtom sänka ungas arbetsgivaravgifter till 10 procent.

2. Chockhöj inte företagens skatter. Den skattehöjning på företag Socialdemokraterna aviserat har beräknats kosta 80 000 svenskars möjlighet till jobb – verkliga och inte skattefinansierade jobb.

3. Behåll lagen om valfrihet, LOV, som ökar kvinnors företagande. Den rödgröna regeringens politik hindrar kvinnors möjlighet att starta företag inom vård- och omsorgsyrken. LOV ger även kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan vilket stärker kvinnors valmöjligheter, egenmakt och ekonomi.

4. Fortsätt satsa på Tillväxtverket och programmet Främja kvinnors företagande som bidrar till stärkt tillväxt, konkurrenskraft och förnyelse i svenskt näringsliv genom satsningar som ger fler företag som drivs och utvecklas av kvinnor.

5. Behåll reformer som skapar jobb i hela landet. Fortsätt satsningar på turist- och besöksnäringen som ökar möjligheten att starta företag på landsbygden. Fortsätt stödet till programmet för jämställd regional tillväxt via Tillväxtverket och länsstyrelserna.

6. Höj taket till rut, tjänster i hemmet. Enligt Konjunkturinstitutet är RUT en självfinansierad reform som hittills har skapat 17 000 nya jobb, gjort svarta jobb vita och givit framförallt kvinnor arbeten och möjlighet att starta företag. Även Arbetsförmedlingen och Svenskt näringsliv rekommenderar att återföra taket för rut.

7. Fortsätt strävan mot regelförenkling för företagare. Att sträva efter regelförenkling för företagare är ett sätt att underlätta för att fler ska orka starta företag, och därmed ett sätt att skapa fler jobb.

8. Fortsätt strävan mot samma trygghetssystem inom socialförsäkringarna för företagare och kombinatörer som för anställda. Viktigt för att fler kvinnor ska våga starta företag, kunna kombinera företagandet med t.ex. graviditeter eller familj på ett mer likvärdigt sätt anställda. Betalar man skatt till staten för trygghetsförmåner måste man också ha rätt att nyttja dem själv.

Med dessa åtgärder kan vi återigen få fler företagare i Sverige. Det är precis vad vi behöver, inte färre.

Ann-Helen Persson (C)

Leena Bergander (C)

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons