Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan åtta av tio med IBD-sjukdom bli symptomfria


 

Vården av patienter med IBD, inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, behöver revolutioneras!

Annons

I dag får patienten vänta inte enbart på diagnos och tid hos specialist. Även tider för återbesök och kontroller förskjuts, dosjusteringar drar ut på tiden. Många patienter är inte på det klara med att det med bra behandling faktiskt finns goda möjligheter att bli av med symptomen helt.

Inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar är ett ökande problem framför allt hos unga. Idag har cirka 100 000 svenskar Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, vilket kan innebära en kraftigt försämrad livskvalitet för den enskilda personen.

Utifrån dessa fakta har de svenska universitetssjukhusen tillsammans med Mag- och tarmförbundet bildat en svensk undergrupp av IBD2020, ett globalt forum för att förbättra IBD-vården. IBD2020 är ett unikt samarbete där vården och patienten tillsammans diskuterar lösningar som kan skapa bättre förutsättningar för ett bra omhändertagande av personer med IBD.

 På Svenska Gastrodagarna 2015 kommer gruppen att presentera ett av de skarpaste vårdförslagen för behandling och omhändertagande av personer med IBD i Sverige.

Problem med magen ses ibland som tecken på ”själslig oro” och något man inte pratar om. Här ska de första förändringarna ske. Vid en misstänkt IBD-sjukdom ska patienten bli undersökt av en specialist inom två veckor. I dag tar det i snitt 9-12 månader.

Enligt det nya förslaget sker ett första fysiskt möte med patientansvarig läkare upprättas en individuell vårdplan för den akuta sjukdomsfasen och behandling inleds. Vid detta tillfälle presenteras patienten även för sin kontaktsköterska. Därefter provas olika behandlingsalternativ för att se vad som passar i det enskilda fallet.

Informationsutbytet mellan patienten och vårdteamet sker flexibelt och behöver inte innebära att patienten kommer till sjukhuset för ett fysiskt läkarbesök. Kontaktvägarna kan vara digitala och ske via mobila lösningar i form av en app eller via sms alternativt i form av fysiska möten med kontaktsköterska som alltid ska finnas tillgänglig. Vid försämring av sjukdomen ska patienten få kontakt med sitt team inom maximalt 2 arbetsdagar. Vid behov modifieras vårdplanen.

Hela förloppet från första symptom till att patienten blir symptomfri ska inte ta mer än sex månader och målet är att 80 % av alla patienter ska nå dit.

Genom att engagera patienten, jobba modernare och frigöra sjukvården från rutinåtgärder och administration för att istället läggas på behandling och komplicerade vårdfrågor vill vi skapa en verklig kvalitetsförbättring och effektivisering av vården.

Med rätt behandling och ett bra omhändertagande av personer med IBD går det att göra stora vinster både för individen och samhället.

 

Stefan Lindgren

talesman för den svenska IBD2020-gruppen, professor vid Gastrokliniken, Skånes Universitetssjukhus, Malmö.

Birgitta Rehnby

ordförande Mag- och tarmförbundet

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons