Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så läkare arbetar utan lön?

Annons

Debatten om friskolors vara eller inte vara handlar till stor del om att en del av företagen gör en vinst, ”på skattebetalarnas bekostnad”. Samma sak med vård, ”man får inte tjäna pengar på vård”. Så läkare och sjuksköterskor arbetar utan lön?

Felet är att de som står långt till vänster har glömt bort varifrån vårt välstånd kommer: hårt arbete! Arbete genererar skatter och skatter används till allas vårt bästa, inklusive vård, skola och omsorg. Jag tycker att det borde vara självklart att det är viktigare att vi får bra service i vården, i skolan och i omsorgen än att diskutera vem som gör vad! Om servicen blir både bättre och effektivare för samma pengar genom att ett företag utför tjänsten, borde vi alla skattebetalare i rimlighetens namn göra vågen och begära att mer av offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad!

Precis som inom en del offentlig verksamhet finns det företag som inte gör ett fullgott arbete. Det fina i kråksången med att låta privata företag utföra arbetet är att det blir enklare för oss skattebetalare att säga upp ett avtal med de företag som inte sköter sig! Kommuner och tillsynsmyndigheter har minst lika stora möjligheter att hålla koll på friskolor och privata vårdgivare som den kommunala skolan. Till och med bättre möjligheter när det gäller ekonomin. Se på kolossen landstinget som inte får styr på sin ekonomi.

Om landstinget hade varit ett företag hade det antingen tvingats till rekonstruktion eller kanske uppsägning av avtalet och in med en ny vårdentreprenör med ordning på ekonomin.

Jag anser att vi borde vara tacksamma för möjligheten till ett brett urval av skolor att välja på för våra barn. Samma sak borde det vara inom vård och omsorg. Jag anlitar själv en privat vårdcentral, Carema på söder, där finns det engagerade läkare och sjuksköterskor och de lyckas alltid hitta en tid om man blir sjuk och de ger en alldeles utmärkt vård.

Om Carema gör en vinst på verksamheten pekar det på att de sköter sitt åtagande mer effektivt än de landstingsdrivna hälsocentralerna som inte tycks generera mycket överskott…

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons