Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostar en ihålig reform

Annons

Daniel Didricksson kallar vårdnadsbidraget för en av de största reformerna (Arbetarbladet 7 juli). Det tycker jag är att ta i lite.

Reformen ska skapa valfrihet för småbarnsföräldrarna. Frågan är för vilka föräldrar den skapar valfrihet.

Upp till 3 000 kronor i månaden om man stannar hemma med sitt eller sina barn tror inte jag ger så stor valfrihet för så många.

Att sedan reformen är helt ofinansierad är för mig märkligt då den är så viktig för kristdemokraterna.

Nu tvingas kommunerna själva finansiera reformen ifall de väljer att införa den. Då måste kommunen först betala ut vårdnadsbidrag till dem som normalt inte använder förskolan. För Sandvikens kommun handlar det om cirka 3,5 miljoner i dagsläget.

Till det kommer de som använder förskolan på deltid. Antalet deltidsbarn i förskolan är enligt rapporten ”Uppföljning av reformen maxtaxa och allmän förskola” 54 procent. Troligen en relevant siffra för Sandviken också. Om de föräldrarna ansöker om vårdnadsbidrag på 25 procent innebär det en kostnad för Sandvikens kommun på cirka 3 miljoner. Totalt en kostnad på cirka 6,5 miljoner, pengar som ska tas ur verksamheten, förskolan eller via omfördelningar från annan verksamhet. Då har det alltså inte minskat ett enda barn inom förskolan, så det innebär ingen kostnadsminskning. Det är så som det ser ut idag.

Tro nu inte att vi socialdemokrater inte tycker att föräldrarna är viktiga. Föräldrarna är viktiga för ett barns uppväxt och det är viktigt att skapa bra förutsättningar för ett delat, gemensamt, föräldraskap. Men varför bygga upp ett nytt ihåligt system, i stället för att bygga ut föräldrapengdagarna?

Klas Palmér, s

ordförande Kunskapsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons