Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningens minut för Gävle

Inom en månad får vi veta om Gävle fortfarande är med i tävlingen om att bli Europas kulturhuvudstad år 2014. En del hoppas att det ska bli så, andra önskar sig ett nej från alliansregeringen och EU.

Annons

En dryg månad har gått sedan omröstningen i kommunfullmäktige där nästan 70 procent av ledamöterna sade ja till att lämna in en ansökan att få bli kulturhuvudstad. Märkligare är att 100 procent av alla socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister röstade ja. 67 procent av kristdemokraterna och centerpartisterna och 60 procent av folkpartisterna röstade också ja. De som röstade nej var Sverigedemokraterna (100 procent) och vi moderater med 80 procent.

I en ledarkommentar i Arbetarbladet skrev man ”alla röstade enligt sin övertygelse som sig bör i en demokrati”. Ironi? Jag har svårt att tänka mig att till exempel Curt Nygren, Ellinor Eriksson, Hans Wahlström och Rolf Wiberg röstade enligt övertygelse. Partipiska borde inte användas i ärenden som detta! Det hade varit mer förståligt i samband med till exempel budget.

Under månaden som gått har jag fått många frågor om vad det innebär att vara kulturhuvudstad och vad kulturell allemansrätt innebär. Och ännu mer synpunkter har jag fått. Ofta från äldre social- demokrater som inte förstår var partiet har tagit vägen. En kommentar var ”för första gången i livet håller jag med moderaterna”. Jag tror att, som vi moderater röstade, så skulle Gävleborna röstat om de fått den möjligheten: 80 procent .

Att vara kulturhuvudstad innebär att man under ett år har ett stort antal aktiviteter som i vid bemärkelse kan ses som kultur. I den 285 sidor långa ansökningshandlingen finns dessa uppräknade. Allt ifrån en konferens om yttrandefrihet (kan verkligen behövas här i Gävle, framför allt för vänstersidans fullmäktigeledamöter) till gästspel av världsstjärnor inom operan.

Frågan om vad allemansrätten betyder vet alla svenskar. Det innebär att man har rätt att gå ut i naturen utan att det ska behöva kosta pengar eller att det finns hinder i form av staket för att man ska komma ut.

Kulturell Allemansrätt måste då betyda att inga ekonomiska spärrar ska finnas för att kunna delta i olika evenemang. Gratis inträde?

gruppledare för m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons