Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan är grunden

Annons

Attention Gästrikland är en förening för människor med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF). Vi arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska få det stöd och den service som de behöver samt bli bemötta med respekt.

Som det är i fallet med resursskolorna i Gävle finner vi att vi måste reagera.

Ett barn med NPF är inte bara i behov av särskilt stöd i undervisningen det gäller också att få stöd, hjälp och förståelse i den sociala vardagen som är en minst lika besvärlig situation för dessa barn. Det är inte det att barnen är lätt distraherade och lägger sin enorma kreativitet på saker utanför skolböckerna, de stör ofta de andra eleverna med påföljder som irriterade lärare och klasskamrater.

Dessa barn är ofta utsatta för mobbing då deras sociala kompetens kommer på efterkälken. De är inte heller allt för sällan som de hamnar utanför i ”dåligt sällskap” då de ofta är orädda och inte alltid hinner tänka på konsekvenserna innan brottet har skett. Utan förståelse och hjälp i tidig ålder händer det även att dessa unga individer börjar självmedicinera, inte heller detta utan konsekvenser för samhället.

Så vad sparar vi egentligen? Om vi i stället tänker lite långsiktigt och ger dessa individer en bra start så de i sin tur kan ge det till sina barn.

Antalet barn med NPF- diagnoser ökar och vi behöver anpassa våra skolor till detta. Resurserna behövs i skolorna men vi behöver även skolor med spetskompetens som kan hjälpa dem som har det svårast. Både adhd-klasser och Asperger-klasserna behövs för att ge dessa ungdomar en chans till livet och en känsla av att inte vara annorlunda och utanför.

De som följt skriverierna i tidningen och kanske såg Svt:s dokumentär 4 september ”Mitt huvud är som en torktumlare” (finns på nätet) kanske förstår en del av den problematik barnen får uppleva och får lov att kämpa med ända upp i vuxen ålder.

Vi har sökt Jens Leidermark för att ordna en diskussionskväll där våra medlemmar, föräldrar och lärare kan få svar på de frågor de har och kanske kan få en möjlighet att ge förslag och hjälp till hur situationen kan förbättras.

Vi hoppas på en dialog där vi tillsammans kan göra det som är mest rätt för våra barn och med det vår framtid. Skolan är grunden.

Attention Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons