Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönmålning hjälper inte unga långtidsarbetslösa

Annons

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har sjösatt en PR-offensiv om ungdomsarbetslösheten. Regeringen slår sig själva på bröstet för det något bättre arbetsmarknadsläget. Det är ett misstag. Förringa inte den strukturella utmaningen.

Arbetsmarknadsministern har i flera intervjuer påstått att ”ungdomsarbetslösheten är på väg att lösas”. Det är en verklighetsbild som rimmar illa med läget i vårt län.

Ungdomsarbetslösheten i åldern 15-24 år uppgår till hela 30 procent i Gävleborgs län. Det motsvarar 5 000 unga arbetslösa. Det är sant att hälften är heltidsstuderande, men siffrorna är likväl anmärkningsvärda.

Långtidsarbetslösheten för unga är särskilt bekymmersamt. Antalet unga i Fas 3 har ökat med över 50 procent i länet det senaste året.

Mönstret känns igen över hela Sverige. Det är förvisso positivt att ungas jobbchanser har ökat något i riket. Efterfrågan är något starkare. Samtidigt är kanske den viktigaste förklaringen att ungdomskullen är mindre än tidigare.

Anmärkningsvärt är dock att de unga arbetslösa med störst behov faktiskt ökat med 2 000 individer, enligt Arbetsförmedlingen.

I valrörelsen 2014 utlovade regeringen 32 000 traineejobb. Dessa platser skulle motverka långtidsarbetslöshet och kompensera för de betydande kostnadshöjningarna att anställa ungdomar. Så hur har det gått? Resultaten är nedslående: just nu är det endast 12 traineeplatser i hela Gävleborgs län.

Samtidigt som löftena om att motverka ungas långtidsarbetslöshet går om intet höjer regeringen arbetsgivaravgifterna för unga med knappt 20 miljarder kronor. Det är en kostnadschock som stjälper snarare än hjälper företagens möjligheter att anställa ungdomar.

Det är viktigt att inte förringa de utmaningar som svensk arbetsmarknad står inför. Såväl unga arbetslösa som utrikes födda behöver fler enklare vardagsjobb för att etablera sig på arbetsmarknaden. Ingångslönerna är samtidigt för höga. Sverige behöver lägre kostnader för att anställa, inte en skönmålning om arbetsmarknadsläget.

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Edward Hamilton

arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons