Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta omedelbart med tillverkningen av klustervapen

I slutet av maj godkände över 110 länder texter till en konvention om klustervapen. Vid mötet, som hölls i Dublin, saknades tyvärr några ”tunga” länder. Konventionen förbjuder tillverkning, lagring, användning och överföring till tredje part av klustervapen.

Annons

Sverige tycks ha tvekat in i det sista att godkänna texten, eftersom man ville ha kvar Jas Gripens Bombkapsel 90.

Konventionen ska skrivas under i december i år vid ett möte i Oslo. Man räknar med att parlament och regeringar i alla de över 110 länderna då ska ratificera konventionen.

Det här låter väl bra. Men naturligtvis skulle världen redan länge ha haft ett sådant klusterförbud. Klustervapen tillverkar i 34 länder. I 75 länder finns sådana vapen lagrade.

Ett förbud mot de här vapnen borde inte uppskjutas till december. Klustervapen har i åratal dödat och invalidiserat massor av civilpersoner, däribland många barn. Ett barn som i år blir allvarligt skadat av en klusterbomb, kommer kanske att leva med sina skador under hela resten av det här århundradet.

Vapenfabrikanter, sluta omedelbart med tillverkningen av klustervapen! Företagen måste ändå snart ställa om tillverkningen.

Beslutsfattare i olika länder, destruera de klustervapen som finns! FN:s och andras minröjning måste fortsätta. Över 130 000 klusterbomber har förstörts bara i södra Libanon. I flera länder i södra Asien finns massor av klusterblindgångare, som kan explodera vid beröring. Alla klustervapen måste avskaffas – ju förr, desto bättre.

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons