Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill införa ungdomsskatt

Den senaste tiden har den internationella finanskrisen fördjupats vilket även påverkar Sverige. Med detta i åtanke är det viktigt att konstatera att Sverige har de starkaste statsfinanserna i Europa och att detta förstärks av att 175 000 människor gått från utanförskap till arbete sedan alliansregeringen tillträdde.

Annons

När Sverige nu möter en vikande sysselsättning på grund av den internationella avmattningen i konjunkturen är det avgörande att fortsätta med kraftfulla reformer för att bryta utanförskapet. En av de större utmaningarna är den utbredda ungdomsarbetslösheten. Ungdomar har, av olika anledningar, mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. I Gävleborg har detta varit särskilt tydligt.

Regeringen har därför vidtagit särskilda åtgärder för att förbättra sysselsättningen för unga. Arbetsgivaravgifterna har sänkts kraftigt för arbetsgivare som anställer unga och arbetslösheten bland ungdomar (16–24 år) i Gävleborg har också minskat kraftigt. Andra kvartalet 2006 var 1 545 ungdomar i Gävleborgs län arbetslösa. Två år senare hade den siffran minskat till 1 085 personer, det vill säga en minskning med hela 30 procent!

När vi i dag står inför en besvärlig tid där fler ungdomar hotas med uppsägning är det därför obegripligt att social- demokraterna vill försvåra för ungdomar att få jobb. Medan regeringen under 2009 avser göra det ännu billigare att anställa ungdomar väljer socialdemokraterna att införa en särskild skatt som närmast är att betrakta som en ungdomsskatt. De vill höja arbetsgivaravgifterna med närmare nio miljarder kronor vilket dramatiskt skulle försämra ungdomars möjlighet att få ett jobb.

Alliansregeringen har valt att satsa 2,8 miljarder på en särskild åtgärd kallad jobbgarantin för ungdomar som syftar till att ge ungdomar ett omfattande stöd på ett tidigt stadium. Under perioden december 2007 till och med juni 2008 har drygt 17 000 personer påbörjat jobbgarantin. Av dessa har drygt 7 000 personer redan lämnat garantin för vidare utveckling och cirka 5 000 av dem direkt till arbete.

Dessa satsningar, tillsammans med en bättre matchning och jobbskatteavdraget, som gör det mer lönsamt att arbeta, ger effekt. Ungdoms- arbetslösheten har minskat och allt fler har ett arbete att gå till. De kan nu känna stoltheten i att kunna försörja sig själva.

För de ungdomar som saknar relevant utbildning satsar regeringen under 2009–2011 dessutom cirka 1,8 miljarder kronor på att utöka antalet platser inom yrkesutbildningen och höja kvaliteten. Inom gymnasieskolan inför vi lärlingsutbildning.

riksdagsledamot, m

riksdagsledamot, m

riksdagsledamot, c

riksdagsledamot, fp

partisekreterare, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons