Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stanna inte för cyklister

Annons

Cyklister har alltid väjningsplikt mot bilister på obevakade övergångar!

Först av allt, en cyklist är en fordonsförare och inte gångtrafikant. Cyklister har, med några få undantag samma lagar och regler att följa som bilister, som också är fordonsförare. Undantagen är att bilister har väjningsplikt mot cyklister som färdas på eller just ska ut på en cykelbana, vilket kan verka tvetydigt då även cyklisten samtidigt har väjningsplikt. Men Vägverket har skapat regler där flera fordonsförare har väjningsplikt mot varandra eftersom man tror att detta leder till säkrare möten, något som tyvärr inte fungerar i verkligheten. I verkligheten skapar trafikanter i okunskap egna regler och hävdar sedan rättigheter man inte har.

När en bilist har svängt i en korsning eller kör ur en cirkulationsplats ska bilisten anpassa hastigheten och ge cyklister som är ute på eller just på väg ut på obevakade cykelöverfarter, tillfälle att passera.

Det betyder dock inte att cyklisten inte har väjningsplikt, utan att både bilisten och cyklisten har väjningsplikt. Det spelar numera heller ingen roll om den obevakade cykelöverfarten är förhöjd eller inte, det är samma regler för väjningsplikt som gäller ändå.

Att ändå stanna och släppa förbi cyklister trots att cyklisten har väjningsplikt urvattnar bara reglerna och skapar förutom farliga trafiksituationer även falska föreställningar om vad som egentligen gäller. Att trafikskolelärare lär ut lika farliga som felaktiga regler om trafiken hoppas jag är en missuppfattning.

Innan alla förståsigpåare skriver den ena felaktiga kommentaren efter den andra på min insändare, gå först igenom länkarna nedan, inklusive alla underlänkar och begrunda illustrationerna noggrant och förutsättningslöst.

4 http://www.vagverket.se/filer/publikationer/overgang_passage.pdf

4 http://www.ntf.se/konsument/fraga886.asp?katid=28

4 http://www.vv.se/filer/2521/svensk.html

4 Läs gärna även Trafikförfattningen: 3 kap § 21 samt 6 kap § 6.

Jonas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons