Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaret är enkelt

Annons

Varför ger inte den socialdemokratiska majoriteten upp idén om att landstinget ska bedriva all sjukvård och dessutom all service till sjukvården i landstingets regi. Det finns i dagsläget bara en utväg för att klara landstingsekonomin i Gävleborg, och svaret är enkelt: privat entreprenad. Flera andra landsting har under flera års tid, med stor framgång, valt att lägga ut delar av landstingets verksamhet på entreprenad till privata aktörer inom vård, omsorg och service. Effekterna av detta är nu plusresultat i ekonomin och bättre tillgänglighet för invånarna. Allt fler landsting väljer dessutom att utöka avtalen med privata entreprenörer. Exempel på verksamheter där avtal mellan landsting och privata entreprenörer kan göras är vårdcentraler, husläkarmottagningar, operationsenheter, röntgenavdelningar, ambulanssjukvården samt städ och sjukhusservice.

I Region Skåne, Stockholms län, Östergötlands län, Västra Götalands län, Västerbottens län, Gotlands län ligger exempelvis ambulanssjukvården på entreprenad med mycket hög kvalitet för invånarna. 70 procent av vårdcentralerna i Stockholms län är i privat entreprenad, dessutom finns flera privata operationsenheter som hjälper landstingen med vårdgarantipatienter. Dessa avtal har sparat miljontals kronor för landstinget, som politikerna i stället kan använda för att minska ökande operations- köer och andra kostnadstyngda verksamheter.

Finns det någon anledning till att landstinget bedriver matsal, städning och fastighetsskötsel på sjukhuset? I så fall endast en ideologisk, men knappast ekonomisk. Ann- Margret Knapp tror visst att en läkare eller sjuksköterska gör ett sämre jobb för att de arbetar hos en privat entreprenör i stället för i landstinget. Tvärtom visar studier, att med engagerad personal ökar kvaliten, servicen och tillgänglighet till invånarna. Genomför detta och bli ett vinnande parti i stället för att höja skatten.En skattehöjning leder bara till en försämring för hela regionen, i stället för tillväxt. Vem vill bo och arbeta i ett län som har högst skatt i landet?

DJ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons