Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobb är inte näringsverksamhet

Annons

Skatteverkets felberäkningar har skadat landets småföretagare. Det är därför hög tid att rensa upp bland tvivelaktiga beräkningsmetoder och kategoriseringar. Svart- arbetande anställda ska inte kallas för småföretagare eller näringsidkare.

Den statistik och metodik som Skatteverket använder sig av måste vara korrekt. Det framhöll finansminister Anders Borg i en intervju i Ekot, sedan det genom Företagarförbundets rapport ”Skattefelskartan – leder den rätt?” (14 augusti 2008) blivit känt att Skatteverket kraftigt överskattat småföretagarnas svartarbete i sin skattefelskarta. Detta genom att använda sig av högst tvivelaktiga beräkningsmetoder, och kategorisera fast anställda som jobbar svart vid sidan av samt hembrännare som småföretagare.

Även Skatteverket medgav till viss del att man agerat fel (Ekot 15/8).

Gott så, men skadan är redan skedd. Och så länge ingen markerar vad som gäller har Skatteverket fritt spelrum att kalla äpplen för päron i statistikens namn även i fortsättningen.

Sveriges politiker använder Skatteverkets skattefelskarta som en referensram. Det framgick med all önskvärd tydlighet när vänsterpartiets partiledare Lars Ohly krävde tuffare tag mot skattesmitare och småföretagare – som vore det en och samma kategori – under sitt tal i Gnesta 10 augusti. Därför är det av yttersta vikt att den statistik verket tar fram är rättvisande.

I Sverige finns det omkring 900 000 småföretag. Med andra ord: utan småföretagen stannar Sverige, och vem vill bli småföretagare om man förutom de dagliga vedermödorna även måste slåss mot skatteverkets överdrifter?

Svartarbete ska aldrig betecknas som näringsverksamhet. Ska någonting kallas för näringsverksamhet bör det vara stadigvarande och vitt, annars är det en hobby – i vissa fall med kriminella förtecken. Företagarförbundet kräver nu att Skatteverkets kategorisering av småföretagande ses över.

Sverige behöver fler småföretagare för att trygga landets välfärd. Därför är det märkligt att ett statligt verk tillåts svartmåla småföretagarna på tvivelaktiga grunder. Skattefusk är förvisso ett allvarligt problem för seriösa företag i flera branscher, som minskar skatteintäkterna och skadar konkurrensen, men det ursäktar inte ett så pass slarvigt agerande från Skatteverkets sida.

Skatteverket är i skattefelskartan tydligt med att uppgifterna grundas på mycket osäkra uppskattningar. Bland annat skriver man “Osäkerheten i beräkningarna av skattefelet är i samtliga delar stor”, och “Med hänsyn till den stora osäkerheten i beräkningarna bör skattefelskartan användas med försiktighet”. En så tvivelaktig produkt bör förses med en ännu tydligare varningstext.

Per Lidström,

ordförande, Företagarförbundet

Camilla Lidström,

förbundssekreterare, Företagarförbundet

Janne Näsström,

företagare,

Janne Näsström AB

Mats Eriksson,

företagare, Mats Eriksson Catering AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons