Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kultur enligt Sverigedemokraterna

Annons

Svar till Xamuel Gonzalez Westlings debattartikel i Arbetarbladet 10 augusti.

Alla samhällen bygger på en gemensam kultur, som har skapats utifrån landets religion, historia, traditioner, konst, litteratur, seder och bruk som samtidigt skapat och format våra sammansatta normer och värderingar. Alla behöver veta om sin bakgrund och känna sig tillhörig. Människans identitet är viktig för att inte känna sig rotlös. Definitionen av svensk kultur är alltid svår att konkret peka ut, men jag tror alla känner av den. Svensk kultur kan skilja sig beroende på var i Sverige du bor och samtidigt beroende på vem du pratar med. Men jag tror vi alla kan se skillnaden tydligt då vi reser utomlands och tar del av andras kulturer. Och jag är glad över att vi kan ha så många och tydliga kulturer i världen. Den mosaik av kulturer som världen erbjuder ska vi vara rädda om, samtidigt som vi ska bevara vår egen kultur. Vi förändrar och tar till oss nya inslag i vår kultur ständigt. Så gör alla kulturer utan att man för den delen behöver ha mångkultur. Varje kultur förändras sakteliga och vi tar till oss det på vårt sätt. På så vis formas kulturen att passa oss.

Högtider skapar en viktig gemenskap som behövs för att bygga ett solidariskt samhälle. Vi behöver känna oss trygga och umgås för att exempelvis välfärden skall upprätthållas. Skattesystemet och fördelningspolitiken bygger på en sammanhållning där vi tillsammans ser till att ingen lämnas efter. Ju mer vi har gemensamt, desto starkare vill vi vara med och bidra till samhället. Sammanhållningen förstår alla företag sig på då de arrangerar grupparbeten för att bättre jobba mot samma mål. På samma sätt fungerar samhället.

 

Om Sverige vinner stora idrottsframgångar i OS så skapar det glädje för hela nationen. Det är viktigt att ha saker att knyta an till som ger en ”vi”-känsla.

 

Vi ska fortsatt fira skolavslutningar i kyrkan, sjunga Den blomster tid nu kommer. Dock höjs i dag röster mot detta då icke kristna kan känna sig kränkta av en skolavslutning i kyrkan och då psalmen Den blomstertid nu kommer, innehåller orden Herre Gud. Därmed skapas ett samhälle där vi samlas under minsta möjliga gemensamma nämnare. Det blir ett samhälle där vi firar på olika håll, där vi inte längre gemensamt talar om samma högtider och där vi värderar olika i grundläggande frågor som jämställdhet, djurhållning och vad som går först, religion eller lagen.

Vi behöver jobba tillsammans och känna oss trygga samt förstådda. Ett vänligt samhälle där vi känner att alla utgår från samma grund då vi agerar. Ju mer vi har gemensamt ju mindre blir problemen och missförstånden. Om vi kan känna oss trygga i våra identiteter och tillsammans fira högtider, samlas under samma nationsflagga där vi har vår egen nationalsång och historia att luta oss tillbaka på, så blir samhället tryggare.

 

Därför vill vi förena medborgarskapet med ett kunskapsprov så som sker i USA. Detta i respekt för det land som man söker medborgarskap i. Ett medborgarskap är enligt oss, förenat med förpliktelser och samtidigt rättigheter. Vi menar att det är av största vikt att man känner till vår historia, lagar och värderingar när man ska bo i Sverige.

 

1975 avskaffades assimileringstanken som byggde på att personer som av olika anledningar flyttade till Sverige skulle smälta in i det svenska samhället. Ett fint system där man strävar efter en känsla av tillhörighet och välkomnande. Därefter har ett mångkulturellt samhälle växt fram och vi har fått avskaffa våra skol- avslutningar i kyrkan och ser hur lovdagarna splittras upp efter de olika religionernas högtider. Invandringspolitiken kostar i dag Sverige 150 miljarder kronor netto om året, detta har universitetslektor Lars Jansson skrivit en boken om, ” Mångkultur eller välfärd?”. Flyktingstatus ska vara kopplad till FN:s Genèvekonvention, utöver det skall uppehälle ges till studerande, speciella arbeten samt andra naturliga anledningar. Sverigedemokraterna ifrågasätter starkt tanken bakom en invandringspolitik som ger uppehållstillstånd till personer som saknar den kopplingen, så som sker i dag.

 

Sverigedemokraterna vill hjälpa på rätt sätt och därmed samtidigt upprätthålla välfärden och gemenskapen i samhället.

 

Roger Hedlund

ordförande

Sverigedemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons