Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver modernt försvar

Annons

Sverige behöver ett modernt, flexibelt och användbart försvar med hög operativ tillgänglighet. För att detta ska bli verklighet krävs en hel del reformer och redan i vår avser regeringen därför presentera en inriktningsproposition. Det välkomnar jag och anser att den till stor del bör bygga på Försvarsberedningens försvarspolitiska rapport. I den föreslås en ny princip för personal- försörjning, rationalisering av stödmyndigheter, att gå från tyngre till lättare förband, långtgående samverkan i Östersjön och ett bredare samarbete mellan civil militär.

Samtidigt behöver försvarets ekonomistyrning och resursanvändning ses över. Vi behöver utveckla ett försvar som är användbart samtidigt som det ger hög försvarseffekt för pengarna. Detta förnyelsearbete måste prioriteras för annars kommer försvaret att fastna i en struktur där allt större del av resurserna konsumeras av fasta och trögrörliga kostnader. Mot denna förnyelselinje står nu en djupt splittrad vänsterkartell som kraftigt vill skära ned i försvaret. Mest uppseendeväckande är att Socialdemokraterna dessutom föreslår större nedskärningar än Vänsterpartiet vilket i sig är historiskt i svensk politik.

Oppositionen förenas inte om mycket gällande försvaret förutom viljan att totalt sett skära ned men ändå har de inte en enda siffra gemensam. Vänsterpartiet vill till exempel öka förbandsverksamheten medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill skära ned.

På sikt vill Miljöpartiet halvera hela armén och lägga ned u-båtarna. Vidare vill Socialdemokraterna främja svensk försvars- industri medan Miljö- partiet vill avskaffa samma stöd. Med dessa stora skillnader till budgetalternativ vore det rimligt att förvänta sig att det är en fråga som den nya vänsterkartellen borde prioritera att diskutera mera. Men detta ska tydligen inte ske innan nästa val 2010 vilket är både oroväckande och oseriöst. En av alliansens första överenskommelser handlade faktiskt om försvaret eftersom det är en fråga som det inte går att slarva med.

Tomas Tobé,

riksdagsledamot för Gävleborgs län, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons