Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver Ryssland som god vän

Historiskt har Ukraina varit en del av Ryssland och att landet blev ett ”eget” land under kommunisttiden berodde endast på att Ryssland ville få flera röster i FN.

Annons

Det är då förståligt att Putin agerar när EU/Nato börjar arbeta för att ansluta Ukraina till sig. Putin spelar dock ett högt spel och räknar kallt med att vi i Västeuropa inte vill ha krig samtidigt som han måste inse att i en väpnad konflikt direkt med NATO blir han en förlorare. Bara det faktum att de tre länderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien har en större befolkning än Ryssland och dessutom har atomvapen borde få honom att tänka till. Men samtidigt borde vi i väst förstått att Ryssland aldrig stillatigande kunde se på hur Nato steg för steg knöt allt starkare band till Ukraina. Vi borde ju också fråga oss hur vi ska kunna få ordning på Ukrainas ekonomi med mer än 44 miljoner invånare när vi inte klarar av Greklands med dess 11 miljoner.

Den starka press som vi i väst nu sätter på den ryska ekonomin samtidigt som oljepriset – oljan är Rysslands enda tillgång av betydelse i det korta perspektivet – mer än halverats kan leda till desperata åtgärder från Putins sida. Som Edward Lucas skriver i Svenska Dagbladet den 8 mars har ”ett monster skapats som den ryska ledningen inte kan kontrollera” av de senaste årens negativa utveckling av både levnadsstandard och frihet i vid bemärkelse. På detta kommer så Västs strupgrepp på levnadsvillkoren i Ryssland.   

I Sverige ökar vi försvarsutgifterna från en låg nivå och vårt försvar har häromdan beskrivits i ett TV-program på sådant sätt att alla tänkande svenskar måste förstå att vi behöver gå med i Nato om Putins Ryssland fortsätter att hota med krig. En bön till vår ledare, från Löfven i Sverige via Merkel i Tyskland till Obama i USA, är därför tag snabbt bort alla sanktioner mot Ryssland. Jag vill att Sverige och Nato ska vara vänner med Ryssland. Vi behöver Ryssland som vän lika mycket som de behöver oss som vänner. Fiender har vi nog av ändå. Tänk också på att det ryska folket är välutbildat och att män och kvinnor är helt jämställda. I mångt är de till vardags också lika oss. 

Björn Frankson

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons