Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för tillståndet länsstyrelsen!

Annons

Det har skrivits mycket om myggplågan i Bärrek och Ista och det inferno människor och djur där drabbats av.
Vi däremot som bor i Kågbo, en Hedesundaby längre nedströms, upphäver ett glädjesskrik. Vi har verkligen kunnat njuta av en myggfri sommar så här långt.
Trots att det var bäddat för en myggsommar av värsta sort. Högvatten, värme när älven sjönk och stickmyggens larver i större mängder än någonsin frodades i älvängarnas kvarstående vatten.
Ni kan inte föreställa er den glädje och de förhoppningar vi kände den där kvällen när helikoptern med sin pendlande tunna svepte in över ”Bäcken”. Och förhoppningarna har infriats!
Tack vare bekämpningen njuter vi av den vackra naturen. Vi umgås i trädgårdar och bersåer. Fikar, pratar, äter, slappar och mår bra. Utan mygg!
Det är därför på sin plats att tacka länsstyrelsen för det tillstånd vi fick för vårt område. Men framför allt ett stort tack till myggbekämparna och myggforskarna Jan Lundström och Martina Schäfer, som med strikt vetenskapliga metoder verkligen kämpar för att vi skall kunna bo kvar i vår vackra trakt.
Utan bekämpningen hade vi haft det lika besvärligt som tidigare myggår och som invånarna i Färnbobyarna uppströms. Men vi förskonades i år och, får vi hoppas, kommande myggår också.
Det som oroar oss är att förbudet att bekämpa i Bredforsens naturreservat, vars våtmarker gränsar direkt till Kågbos våtmarker, skall leda till att vi får ett kläckningsområde, som ger samma problem som runt Bärrek. Vi är dock fyllda av förtroende att myggforskarna ska övertyga tillståndgivande myndigheter att det är riskfritt att bekämpa också i reservatet. 

Sten Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons