Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack, Tage Elvin

Annons

Tack, Tage Elvin för din beskrivande historieberättelse om Tobo på Fria ord i Arbetarbladet 8 september. Den säger det mesta om samhällsutvecklingen i små orter och på landsbygden i Sverige under de senaste 50 åren. Att det blivit så här är inte svårt att förstå. För hur skall man kunna locka barnfamiljer och företag att etablera sig eller stanna kvar i en bygd där grundläggande infrastruktur- och samhällsservice saknas? Skola, post, bredband, telefoni, livs- och drivmedelsförsörjning etcetera.

Frågan är adresserad till våra politiker. För deras huvuduppgift är att styra samhällsutvecklingen och tillgodose dessa grundläggande behov för

alla

medborgare i

hela

landet. Men i stället för att styra så släppte man tömmarna och lät aktörerna som driver dessa funktioner skena fritt enligt minsta motståndets lag. Utan krav på samhällsansvar. Det kallas för avreglering. Nu vill dessa bolag bara verka på de mest lönsamma delmarknaderna. I klartext städerna och deras närområden. Där kan man nu till exempel se postbilar från olika operatörer åka samma slinga efter varandra. Hur klimatsmart är det? Trots att mer än två tredjedelar av Sveriges BNP fortfarande genereras i glest befolkade områden så fortsätter stat, landsting och kommuner att centraliserar sin verksamhet och arbetsillfällen till städer samt centralorter. Allt detta i kombination gör att småorterna och landsbygden sakta men säkert kvävs till döds. Det kanske behövs ett nytt riktigt landsbygdparti för att vända trenden?

 

Per-Gunnar Wahlgren,

Årböle byalag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons