Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk långsiktigt om funktionshinder!

Annons

En kommentar angående politiska beslut i Gävle kommun om besparingar för personer med adhd med flera funktionshinder.

Vi på landstingets läns- övergripande utredningsenhet (NPU) möter dagligen personer från 18 år och äldre med neuropsykiatriska funktionshinder. Genom omfattande forskning och uppföljning vet man i dag att dessa svårigheter inte växer bort när barnet blir äldre utan ofta är livslånga. Många av dem som vi möter har inte blivit sedda eller diagnostiserade som barn. Därmed har de inte heller kunnat få det stöd, bemötande och den behandling som krävs. Den uteblivna hjälpen har för många medfört betydande inskränkningar i livet som vuxen.

Det är med djup oro vi tagit del av artiklarna som på olika sätt beskriver planerade nedskärningar. Att satsa på förskolebarn är en riktig åtgärd. Vad man dock inte får glömma, är att behovet av fortsatt stöd kvarstår under lång tid.

En liknelse kanske kan hjälpa: Om du som treåring upptäcks ha diabetes, astma, nedsatt syn eller hörsel är det ju rimligt att de insatta åtgärderna kvarstår uppåt i åldern. Vem kan drömma om att de skulle upphöra därför att individen, tack vare insatta stödåtgärder, inte uppvisar några svårigheter i vardagen?

Man beräknar att förekomsten av neuropsykiatriska funktionshinder, främst adhd, uppgår till cirka tre–fyra procent av befolkningen. Som jämförelse kan nämnas att förekomsten av diabetes i befolkningen skattas till cirka två procent.

Alltså kan man med fog påstå att vi står inför ett omfattande folkhälsoproblem med åtföljande samhällskostnader vid uteblivna insatser. Tidig insats är såväl mänskligt som ekonomiskt väl försvarbart.

Inom kriminalvården beräknar man att åtminstone 25 procent av internerna har dessa svårigheter. I många fall har svårigheterna varit tydliga sedan tidig barndom. En klar majoritet av dessa personer har haft skolsvårigheter.

Personalen vid neuro- psykiatriska utredningsenheten (NPU-enheten)

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons