Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgång och efterfrågan styr

Svar på insändaren ”Är det tryckfel på utskicket?” i Arbetarbladet onsdag 17 september. Om priserna fortsätter stiga eller om de kommer att gå ner är det ingen som vet.

Annons

För ett år sedan låg prisnivån på drygt 45 öre och då tyckte vi att det var dyrt. Så här med facit i hand skulle man kanske ha tecknat ett längre avtal men det är alltid lätt att vara efterklok. Samma frågeställning ställs vi inför när vi ska binda om lånen till huset. På hur lång tid och vad är räntan?

Elpriserna har ökat en hel del som så mycket annat i dag. Det har med tillgång och efterfrågan att göra, marknaden styr detta som så många andra konkurrensutsatta verksamheter i en avreglerad marknad. Elpriserna påverkas av många faktorer, långsiktiga och kortsiktiga. Bland annat har kol- och oljepriser gått upp mycket det senaste året och det har påverkat priserna. Till och med elcertifikaten kostar i dag 3 öre mer än vad de gjorde för ett år sedan, det vill säga en ökning med 100 procent.

Att vi upplever att det regnat mycket behöver inte betyda att det har regnat på andra platser. Vattenmagasinen är inte fyllda runt om i Norden, trots den blöta sommar som vi i Sandviken har upplevt. Nivåerna i vattenmagasinen är till och med under det normala i dagsläget. Prisskillnaderna mellan elhandelsbolagen är inte så stora eftersom all handel sker på samma plats. Sandviken Energi köper el via vår samarbetspartner, Mälarenergi som i sin tur köper den via den nordiska elbörsen, Nord Pool, i Norge. Detta är lika för alla elhandelsbolag. Sandviken Energi vill vara det lokala elhandelsbolaget med närhet och service som mervärde för dig som kund och boende i Sandviken.

Kent Byman,

elhandelsansvarig, Sandviken Energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons