Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans klarar vi integrationsutmaningarna

Annons

Under hösten gör AlphaCE en turné, #integrationsresan, som är en seminarieserie där vi besöker tio städer i landet. 12 november besöker vi Gävle.

AlphaCE arbetar i Gävle och på cirka 70 andra orter i Sverige med dem som står längst från arbetsmarknaden. Vi stöttar, utbildar och hjälper arbetssökande att hitta vägen in i samhället. Varje dag utbildar vi i svenska och försöker förklara den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället för nyanlända invandrare. Vår ambition är att hitta jobb åt så många arbetssökande som möjligt.

Vi har bjudit in politiker och andra berörda för att samtala om vårt gemensamma ansvar, att skapa en framgångsrik integrationsprocess i Gävle. Gräv där du står! Mycket som görs är rätt och riktigt, men det behövs mer kunskap i samhället. Vi måste bli bättre på att snabbt ta tillvara den kompetens och de resurser som nu kommer till vårt land.

Den företagare som vill flytta sitt miljardföretag från Mellanöstern till en svensk mellanstor stad måste få stöd och hjälp – inte bidrag. Den läkare som arbetat i flera arabisktalande länder borde rimligen kunna möta arabisktalande patienter – även om det finns brister i det svenska uttalet.

Vid vår senaste hållplats, Hudiksvall, konstaterade vår diskussionspanel att fler bostäder var en viktig pusselbit för att även integrationen ska fungera. En annan viktig del är samarbete. Vi hoppas samla fler pusselbitar i Gävle. Tillsammans, genom samarbete, kan vi lösa det mesta. Kommunen, regionen, ideella organisationer, lokala företagare, Arbetsförmedlingen och andra engagerade aktörer.

Låt oss gemensamt möta utmaningarna. De mänskliga resurserna finns, det gäller bara att ta dem tillvara för ett sprudlande växande näringsliv i Gävle. Tillsammans kan vi skapa en långsiktig framgångsrik arbetsmarknadsregion, där varje människa har en plats på arbetsmarknaden och en självklar plats i gemenskapen.

Maria Mattson Mähl

vd AlphaCE

Leif Brandsköld

regionchef Gävle AlphaCE

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons