Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga hbtq-personer mår sämre än jämnåriga heterosexuella

Annons

Vi vet sedan tidigare att unga hbtq-personer mår sämre än jämnåriga heterosexuella. Ingen ung människa ska dock behöva må dåligt. Det är en oacceptabel ordning att vi tillåter unga personer att må dåligt pga sexuell läggning eller sin könsidentitet/könsuttryck. Detta sker samtidigt som många menar att vi har passerat det stadiet när det var en big deal att komma ut, men trots detta mår många hbtq-ungdomar mycket dåligt och en fjärdedel av de unga homo- och bisexuella kvinnorna har försökt ta livet av sig. Att sexuell läggning och annan könsidentitet eller könsuttryck skulle vara oproblematiskt säger sig självt att det inte stämmer. Nu är det dags att vi alla gemensamt gör något åt den saken.

 Unga hbtq-personer utsätts för diskriminering, osynliggörande, trakasserier, våld och hot om våld, vilket påverkar hälsan negativt. 19 procent av hbtq-ungdomarna i åldern 16–25-åringarna har drabbats av fysiskt våld av en förälder, partner eller annan närstående vuxen. Det är en dubbelt så många som bland jämnåriga heterosexuella. Unga hbtq-personer är särskilt drabbade av våld och kränkningar i skolan. Detta påverkar förutom hälsan också den unges skolresultat och riskerar de både vidare studier och framtida jobb.

Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är det vanligare med självmordstankar hos unga homo- och bisexuella samt hos unga som är osäkra på sin sexuella läggning jämfört med unga heterosexuella. 42 procent av de homo- eller bisexuella männen och 29 procent av männen som är osäkra på sin sexuella läggning har någon gång haft självmordstankar jämfört med 12 procent hos unga heterosexuella män. Motsvarande siffror hos unga kvinnor är högre, 47 procent av de homo- eller bisexuella kvinnorna och 34 procent av kvinnorna som är osäkra på sin sexuella läggning har haft självmordstankar, medan var femte ung heterosexuell kvinna har haft självmordstankar. En fjärdedel av de homo- och bisexuella kvinnorna uppger att de har försökt ta livet av sig.

 Många kommuner och landsting har blivit bättre på att se och förstå hbtq-ungdomar. Bättre betyder dock inte alltid bra. Det behövs mer kunskap och bättre rutiner för att se vilka unga som mår dåligt. Skolan och vården kan dock inte upptäcka alla problem. Familj och vänner till unga hbtq-personer har ett stort ansvar för hur hbtq-ungdomar i deras närhet mår. Det är främst i den närmsta sfären som man behöver uppmärksamma när ungdomarna mår dåligt, detta innan det gått för långt. Ingen ung människa ska behöva se självmord som sista vägen ut, därför behöver vi alla ta ansvar för unga hbtq-personer mår.

Jenny Edberg

Vice förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons