Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utomhusscenen borde ha bevarats

Annons

Sorgligt och skamligt att Storviks vackra utomhusscen vid Parkhallen har jämnats med marken i stället för att bevaras och rustas upp. Ingen har brytt sig under flera år och kanske är det så att en del Storviksbor inte ens vetat om att denna ”Barnens dag-scen” existerat.

Kanske har rivningen gjorts i förebyggande syfte med tanke på de risker för skador som föreligger vid denna förfallna del av byggnaden. Varför förebygga när man kan bygga? Kanske skulle rivningen ha kunnat förhindrats med ökad positiv uppmärksamhet.

Parkhallens område skulle kunna användas till så mycket mer än fotboll och bingo. På och i anslutnig till den före detta scenen fanns plats för skolavslutningsfirande, festivaler, teaterföreställningar, auktioner, allsång, konserter, bilutställningar, marknader, med mera. Hoppas att planer på återuppbyggnad finns.

Som alternativ till praktik och lärlingsplatser, skulle kanske intresserade elever inom kommunens bygg/el/estetutbildningar med mera i samråd med lärare och olika företag ha som projekt att rädda, bevara och underhålla byggnader med kulturellt värde? Görs det? Eller är det bara pensionärer som är tillräckligt företagsamma, kan ta sig an och kan lyckas med detta?

Fler alternativ till samverkan mellan lokala företag och kommunens skolor kan innebära att man ”slår flera flugor i en smäll”. Kostsamt? Även elever från andra kommuner skulle kunna erbjudas att delta i punktinsatser och byggnadsprojekt som på detta sätt kan innebära att fler unga människor möts och samtidigt ”upptäcker” kommunen.

För ökad turism och långsiktigt tänkande, bör man satsa på att locka unga människor till kommunen. Ett sätt kan vara att liksom andra kommuner satsa på ”skolresepaket”.

Många skolklasser har som projekt att tilll exempel göra skoltidningar. Ett medieinriktat skolresepaket till Sandviken skulle kunna innebära besök på Rosenlöfs tryckerimuseum, reklamföretag och Annonsbladet

Ett allmänt skolresepaket kan även lanseras internationellt till olika föreningar och omfattas av studiebesök och besök på till exempel Sandvik AB, Göranssonska skolan, Idrottsanläggningar, Parkbadet, Högbo bruk (passar bra för ungdomar även om Äventyrarna är borta), Kungsberget, med mera.

Samverkan mellan kommunerna borde inte vara svårt att genomföra vad gäller till exempel boende, restaurangbesök och besök på lokaltidningar, mediaföretag, muséum och Furuviksparken.

”Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla, tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där.”

(Lpo 94)

Eke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons