Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad väntar regeringen på?

/

 Det var Centerpartiet som styrde satsningar på bredbandsutbyggnad till landsbygd och glesbygd.

Annons

Så var det inte innan vi satt i regeringen. Då gick pengarna till tätorter.

Centerpartiet har sett till att få igenom nästan 5,5 miljarder för detta ändamål. Vi öppnade upp för den allra modernaste och snabbaste mobiltelefonin, 4G, på landsbygden. Vi tog fram en bredbandsstrategi och inrättade ett bredbandsforum tillsammans med operatörerna.

Vi satsade på bredbandskoordinatorer för att få så bra utväxling på pengarna inom landsbygdsprogrammet som möjligt.

Regeringens miljardsatsning för att bygga ut bredband på landsbygden är med andra ord ett arv från Alliansen, som man inte vårdat särskilt väl.

I juni i fjol beslutades att 3,25 miljarder från landsbygdsprogrammet ska avsättas för att bygga ut bredband på landsbygden, vilket beräknas ge snabbt bredband till drygt 500 000 boende och företag på landsbygden. För att använda dessa pengar behövs ett godkännande från EU, och alliansregeringens ambition var att detta skulle ha varit klart och godkänt kring nyår.

Den rödgröna regeringen måste prioritera och driva på arbetet i EU för att få klart landsbygdsprogrammet så att fiberföreningarna får tydliga spelregler att förhålla sig till.

I stället för att utbyggnaden av bredband på landsbygden accelererar, så gör dagens vakuum att utbyggnaden avstannar.

Det är inte vad vare sig företagare eller boende på den Uppländska landsbygden behöver.

Utbyggnaden av snabbare bredband drivs av ideella krafter i fiberföreningar. Det är en modern folkrörelse som utvecklar landsbygden och möjliggör för fler människor att bo, studera och driva företag i hela landet. Från politikernas sida är det oerhört viktigt att stötta och förenkla arbetet för fiberföreningarna.

Nu måste den rödgröna regeringen prioritera arbetet i Bryssel för att få klart det nya landsbygdsprogrammet så att fiberförningarna och de ideella krafterna får ett regelverk att förhålla sig till.

Snabb internetuppkoppling är en förutsättning för att människor ska kunna bo och leva i hela landet. När allt fler tjänster blir digitala minskar skillnaderna mellan stad och land.

I dag, tack vare digitaliseringen och e-handel, kan man sitta i glesbygden och både köpa och sälja varor i hela världen. Det som krävs är en fungerande internetuppkoppling!

Kommunalråd/gruppledare för Centerpartiet i Uppsala län

Catarina Deremar

Tierp

Göran Eriksson

Håbo

Anders Eskhult

Knivsta

Stefan Hanna,

Uppsala

Annika Krispinsson

Heby

Clarrie Leim

Älvkarleby

Kenneth Löthegård

Enköping

Jacob Spangenberg

Östhammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons