Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill du betala för rovdjuren?

Vi inom LRF ifrågasätter inte vargens existens. Men den tendens som vi börjar se av vargens beteende är mycket oroande.

Annons

Var ska vi acceptera vargens förekomst och hur ska vi hantera det?

Vid ett flertal tillfällen de senaste månaderna har varg kommit in i byar runt om i Gävleborg. Där har vi våra bostäder och beten åt våra tamdjur. För ett antal djurägare har vargbesöket fått tragiska följder.

Att tamdjursägare skall stänga in sina djur på beten där vi har vägar och bostäder, är det ingen som ifrågasätter. Det gör djurägaren för att kunna sköta och hantera sina djur på ett bra och tryggt sätt. Ett sådant stängsel kan man ta ner för att plöja vallen och ha en ordnad växtföljd, vilket behövs för att få parasitfria beten åt djuren.

Men när hoten utifrån blir så stora att normal stängslig inte är tillräcklig för att skydda djuren utan det måste vidtas mycket kraftigare, och betydligt mer arbetskrävande, stängsling, så kan det inte vara rätt att den belastningen, både ekonomiskt och arbetsmässigt, enbart ska drabba enskilda djurhållare. Det merarbetet måste solidariskt delas av oss alla. Det är mer än nog att djurägarna alltid ensam får bära sin oro, ångest, sömnlöshet - konsekvenser som i sig kan innebära att man inte orkar fortsätta med djurhållning.

Vi anser att vi alla gemensamt ska ta de extrakostnader som uppstår för rovdjurstängsling och för att sköta stängslet. Det måste väl vara en bra sysselsättningsåtgärd för arbetslösa att stänga, plocka ner och hålla gräsfritt under stängslet på sommaren?

De merkostnader som detta innebär kan tas ut genom en öronmärkt rovdjursskatt. Hur stor skatt vi orkar betala får framtiden utvisa och då ser vi också en lämplig nivå och gräns på hur nära, och hur många, rovdjur som vi skall ha intill tamboskap .


Lotta Zetterlund,
Rovdjursansvarig tjänsteman LRF Gävleborg Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons