Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet var för (C) en väckarklocka

Annons

För Centerpartiet var valresultatet den 19 september förra året en besvikelse. Men det måste också ses som en väckarklocka. Direkt efter valet tillsattes en analysgrupp med uppdrag att undersöka varför målsättningarna i valet inte uppnåddes och för att staka ut vägen framåt. Resultatet av den analysen presenteras här. För att vara relevanta för fler människor, få fler att känna engagemang och nyfikenhet för vår politik måste vi förnyas.

Det finns framförallt tre anledningar till att Centerpartiet inte uppnådde sin målsättning om att få minst tio procent av väljarnas röster. Under förra mandatperioden avstannade vår förnyelse och väljarna uppfattade oss inte som relevanta. Domen blev därför hård på valdagen. Regeringsarbetet tog överhanden och vi tappade den samhällskritiska funktion som är så viktigt och som vi historiskt haft som tydligt kännetecken. Alliansen lyckades, men Centerpartiet lyckades inte kliva ut ur skuggan och ta för oss på de områden där vi har förtroende, så som inom miljöpolitiken och småföretagarpolitiken. Ytterligare en förklaring till resultatet står att finna i otydligheten när det gäller vad Centerpartiet står för. Vi behöver stärka vår politiska profil.

Vi måste därför bli bättre på att tydligt driva en värderingsstyrd politik som visar att vi står på den enskilda människans sida, mot överheten och systemen. I valet 2010 misslyckades vi med att förmedla till väljarna att vi är ett liberalt parti med socialt patos. Vi misslyckades även med att föra fram vår politik på miljöområdet och på småföretagarområdet på ett sätt som gav gehör hos väljarna. Vi behöver komplettera med mer vardagsnära, mer frihetliga och varma frågor som gör oss relevanta för fler.

Ska vi kunna förnya Sverige och få stöd för vår politik måste vi kunna kombinera det samhällskritiska, engagerade och drivna arbetet med regeringsinnehavet. Vi måste vara lyhörda för de problem som människor upplever i sin vardag och vi får under inga omständigheter sätta oss till ro och bli förvaltande.

Istället måste vi upp på tårna, ta plats och driva frågor även där vi inte har departementsansvar. Miljöfrågorna, företagarfrågorna och landsbygdsfrågorna är viktiga för oss, men vi måste även lyfta andra problem så som den ökade psykiska ohälsan hos ungdomar och hur äldre ska kunna få bättre vård. Vi måste lyfta samhällsproblem istället för att försvara dem och alltid sätta människan framför systemen. Dessutom ska vi hitta nya former för medlemskap och vara det parti som är mest öppet. Öppet både för influenser utifrån och i sättet att arbeta.

Analysarbetet är nu avslutat och det är dags för förnyelsearbetet att ta vid. Centerpartiet måste i framtiden driva en politik som gör oss intressanta för fler. Det är endast på det sättet vi kan uppnå vår vision om ett grönare, företagsammare och mer frihetligt Sverige.

Annie Johansson (c)
Ordförande i valanalysgruppen

Anders W Jonsson (c)
Ledamot i valanalysgruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons