Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj medvetet mode?

Annons

Vill du bära kläder i bomull från åkrar som sprutats massivt med kemiska bekämpningsmedel, eller bomull från ekologiska gårdar?

Vill du ha plagg från fabriker som färgar hela floden, eller plagg från fabriker som använder de snällast möjliga kemikalierna och har reningsverk?

Vill du att arbetarna på åkrarna och i fabrikerna skall slippa att handskas med farliga gifter eller spelar det ingen roll?

Flera rapporter har visat att textilproduktion har stora miljö- och hälsomässiga baksidor i andra delar av världen. Bomullsodlingar och textilframställning är enormt miljöbelastande. Där man tillverkar tyg kan vattendrag och grundvatten vara så förorenade att de varken kan användas för att dricka eller för att bevattna odlingsmarker. Det förekommer att de som arbetar i textilfabrikerna står barfota i kemikaliebad, så giftiga att till och med mycket små mängder av samma kemikalier är förbjudna i plagg i Sverige.

Vi som konsumenter måste börja ställa krav på de kläder vi köper. Det kommer att ta tid, men successivt kan en förändring ske om vi börjar med att se över våra konsumtionsvanor. Om ingen säger ifrån kommer textilindustrin inte att förändras. Medvetet mode är kläder som håller sig fina länge, kläder köpta på second hand, miljömärkta kläder och kläder av ekologisk råvara.

Välj medvetet mode nästa gång du handlar kläder.

Per-Olof Erickson,

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons