Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen satsning på psykiatrin

Annons

Det är oerhört glädjande att regeringen gör en sådan kraftfull satsning på den psykiatriska vården. De förslag som Alliansen har aviserat kommer att förebygga att människor, inte minst barn och unga, utvecklar psykisk ohälsa och förbättra rehabiliteringen av de redan psykiskt sjuka.

Detta säger kristdemokraternas landstingsgrupp och lokala politiker i Gävleborgs län, i samband med att regeringen offentliggjorde den kommande satsningen för att förbättra situationen för personer med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning.

Satsningen är omfattande och fokuserar på flera områden. Den psykiatriska vården och omsorgen förstärks och meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning betonas särskilt. Ytterligare medel avsätts till barn och ungdomspsykiatrin, till utbildning och kompetens för personal inom vård – och stödverksamheter och till kvalitetsutveckling.

Vi menar att psykiatrin under många år har varit eftersatt. Många människor har inte fått den vård och det stöd som de behövt. Regeringen har tidigare satsat 1 miljard kronor för att förbättra psykiatrin. De 2,7 miljarder som nu avsätts för åren 2009–2011 är mycket betydelsefulla.

Många med psykisk funktionsnedsättning har förmåga att arbeta, men har inte fått den möjligheten. Att ha en meningsfull sysselsättning hjälper många gånger till att återvinna hälsan.

I den kommande budgeten kommer ett långsiktigt ekonomiskt stöd till landets kommuner för att stärka deras möjlighet att erbjuda arbete och sysselsättningsrehabiliterande tjänster genom upphandling av intresseorganisationer.

Att en fortsatt förstärkning av barn- och ungdomspsykiatrin inkluderas och finns med i satsningen är också viktigt. Väntetiderna för att få vård och hjälp har varit orimligt långa. Nu avsätter regeringen medel för att utse försökskommuner för att utveckla barn- och ungdomspsykiatrin. Det kan ge goda erfarenheter och kraftfullt bidra till att barn- och ungdomspsykiatrin utvecklas ytterligare

Psykiatrin är ett område som ligger oss kristdemokrater varmt om hjärtat och därför är det extra roligt att vi i dag ser en regeringspolitik som är resultatet av ett hårt arbete från kristdemokraterna i regeringen.

Lars-Erik Häggblom, Edsbyn

Lennart Sjögren, Gävle

Anders Bergsten, Bollnäs

Ingemar Kalén, Hofors

Margot Lundborg,Gävle

Kent Sjöberg, Hudiksvall

Marianne Nygren, Gävle

Lennart Ahlenius, Gävle

Gunnar Canslätt, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons