Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är biopannan och varför höjs fjärrvärmetaxan?

Annons

FN:s klimatpanel har angett krav på utsläppsminskningar som behövs för att rädda klimatet. På Bali gav alla länder det politiska svaret att klimatpanelens resultat ska vara utgångspunkten för de globala utsläppsminskningarna. USA deklarerade officiellt på Balikonferensen i vintras att utsläppen ska halveras till 2050.

Länderna under Kyotoprotokollet beslutade att industriländernas utsläpp ska minska med 25 till 40 procent till 2020.

Enligt gällande leveransavtal mellan Gävle Energi AB och Karskär Energi AB ska från och med årsskiftet 2007/2008 ske en ökning av mängden bioproducerat hetvatten och oljeanvändningen tas bort. Oljebaserad fjärrvärme utgör ett stort miljöhot. Kommunfullmäktiges beslöt i juni 2006 om köp av aktier i Karskär AB i syfte att bland annat bli kvitt oljeberoendet.

 

Gävle kommun kan på olika sätt bidra till att rädda klimatet, givet att viljan och den politiska kraften finns. Kristdemokraterna i Gävle har motionerat till kommunfullmäktige om att kraftigt minska energiförbrukningen i kommunens fastigheter och förespråkar att oljan fasas ut.

 

I nuläget sitter miljöpartiet tillsammans med de övriga partierna i vänsteralliansen och konstaterar att en massa olja fortfarande bränns upp varje vinter för att fixa hetvattnet till fjärrvärmenätet.

 

Kristdemokraterna är i dag det enda partiet i fullmäktige som förordrar lägre taxor på fjärrvärmen då vi anser att de boende inte ska behöva vara en mjölko för att ro hem övervinster i Gävle Energi AB. Lägre taxor på fjärrvärme minskar också el- och oljeanvändningen i Gävle. Lägre taxor innebär också lägre hyror i Gavlegårdarnas lägenheter.

 

I januari ställde jag två frågor till kommunalrådet Carina Blank:

* Vad görs för att Karskär AB ska leva upp till åtagandet att bygga en ny biopanna?

* Vad händer med kommunalt delägande i Karskär AB?

Svaren på frågorna var att Gävle Energi och kommunen jobbar med frågorna och svaren var allmänt otydliga.

Det har nu gått över två år sedan fullmäktige fattade sitt beslut och ett halvår sedan jag ställde frågorna till Carina Blank.

Ordföranden i Gävle Energi Rolf Wiberg tog i slutet av juni, veckan efter att fullmäktige slagit fast att Gävle Energi ska agera så att samhällsnyttan alltid ska gå före affärsnyttan, till orda i en intervju och sa att Gävle Energi nu ska bli ett företag på den globala energimarknaden. Vad menar Wiberg med det?

 

Kommunfullmäktige informerades i mitten av juni om Gävle Energis beslut om att fjärrvärmetaxan ska höjas med hela 4 procent från och med 1 januari. 2009.

 

 

Den 27 juni skriver Gävle Energi på annonsplats i Arbetarbladet att en höjning föreslås med 4 procent. Vad menar Gävle Energi? Är beslut taget eller inte?

 

För Gävleborna är det väsentligt att informationen vad som händer kring Gävle Energi är tydlig och klar. Kommunfullmäktiges beslut i juni innebär en skärpt styrning av bolaget.

Därför ställer jag några frågor till kommunalrådet Carina Blank, s, och ordföranden i Gävle Energi Rolf Wiberg, s:

 

Vad gör vänstermajoriteten för att Karskär AB ska leva upp till åtagandet att bygga en ny biopanna?

 

 

Vad händer med kommunalt delägande i Karskär AB?

 

 

På vilket sätt är det samhällsnyttigt att fortsätta att elda med olja och att genomföra en taxehöjning på 4 procent?

 

Lennart Sjögren, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons