Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var rädd om era träd

Annons

Hur sorgligt är det inte att se nyinflyttade fastighetsägare som till varje pris ska ha in maximalt med sol på tomten och som därför fäller alla sina träd. Eller fastighetsägare som tar bort sina träd därför att han eller hon inte längre orkar kratta löv varje höst. I centrala Gävle finns skrämmande exempel på rena massakrerandet av villatomter. Det tar inte många minuter att fälla träden men en mansålder att få motsvarande träd tillbaka. De som tar bort sina träd vill antagligen inte att alla andra ska göra samma sak. Men om alla resonerade så? Tänk er Villastaden eller Vallbacken helt utan träd!

De finns de som menar att frågan om trädens vara eller inte vara är en fråga om tycke och smak. Kanske förstår de personerna bara ekonomiska argument, det vill säga vad träden kan ha för betydelse för deras fastigheters värde. En björk dricker uppemot 600 liter vatten per dygn och skyddar alltså husen från vattenskador.

Den kan också påverka värdet betydligt. Det finns ett färskt fall där en värderingsman sänkte värdet på en fastighet med 50 000 kronor sedan en över 150 år gammal fin och fullt frisk Ornäsbjörk hade fällts. Samma björk hade en granne, en 85-årig farbror, sett växa sedan han var en liten grabb. Han kände sorg.

Var rädd om era gamla träd, för er egen och för andras skull.

Trädvän

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons