Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget är ingen försörjning

Svar till ”En mamma från den riktiga verkligheten”, Arbetarbladet 16 juli: Signaturen ”En mamma från den riktiga verkligheten” håller med kristdemokraterna om att familjer är olika och har olika behov. Alla familjer har behov av en inkomst för att försörja sig. Den egna inkomsten skapar trygghet. Därför är det glädjande att arbetslösheten har sjunkit dramatiskt sedan valet 2006 och att det på 16 år aldrig har varit så många i jobb som just nu i Gävleborg.

Annons

För den som inte har ett jobb eller av andra skäl inte kan jobba har regeringen ökat stödet till rehabilitering, coaching från arbetsförmedlingen och sist men inte minst ökat möjligheterna för arbetsgivare och enskilda personer att anställa och pröva nya jobb.

Vårdnadsbidragsreformen är en rättvise- och valfrihetsreform som syftar till att ge barnen mer tid med sina föräldrar.

Mona Sahlin sa i Almedalen att det är en reform för ”vård av friska män” och andra socialdemokrater och vänsterpartister påstår att reformen syftar till att föräldrarna inte ska behöva jobba utan enbart leva på vårdnadsbidraget. Så totalt har reformen –ibland medvetet- missuppfattats.

Vi kristdemokrater vill att varje pappa och mamma tillsammans ska få bestämma och lägga upp sin vardag som de vill. Där ingår den offentligt finansierade barnomsorgen och vårdnadsbidraget.

Vi hade velat ha ett högre belopp på vårdnadsbidraget, men vi är glada över att det nu är etablerat och ser det som ett första steg.

Det är inte tänkt som en försörjning, utan som ett bidrag för att under en kortare eller längre tid låta barnet mogna lite mer i hemmiljö innan barnet kommer till förskolan. Det är en rättvisereform för de föräldrar som inte nyttjar den kommunalt finansierade barnomsorgen.

 

Tandvårdsreformen som Göran Hägglund fick på plats på tolv månader – och som Göran Persson misslyckades med under tolv år – syftar till att minska alla medborgares kostnader för tandvården. Många äldre, ensamma mammor och pappor har under den socialdemokratiska regeringsperioden inte haft råd att gå till tandläkaren. Nu är den tiden förbi.

Den reformen är ingen valfrihetsreform utan syftar till att förbättra folkhälsan.

För oss kristdemokrater är omsorgen om de människor som har det särskilt svårt särskilt viktig. Vi möter dagligen människor som har det svårt och upplever att de under de senaste tio åren har fått det sämre och sämre.

Under den socialdemokratiska regeringsperioden 1995–2005 ökade inkomstklyftorna med 26 procent och förmögenhetskoncentrationen ökade med 25 procent. Över en miljon människor, om man räknar om till helårstal, levde på sociala ersättningar.

Nu sjunker detta antal kraftigt. De som lider brist på resurser ska få samhällets stöd och hjälp, det är grunden för kristdemokraternas syn på rättvisa.

Lennart Sjögren, kd

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons