Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför försvarar LO det socialdemokratiska sveket mot de sjuka?

Annons

Det pågår just nu en LO-kampanj på annonsplatser i länets tidningar som vänder sig mot de förändringar av sjukförsäkringen som är på väg att genomföras.

Man hävdar att allianspartierna vill ”jaga” ut människor från sjukförsäkringen och sin gamla arbetsplats. Vad LO:s medlemmar bör fråga sig är varför LO försvarar det socialdemokratiska sveket mot de sjuka: världens längsta passiva sjukskrivningar och där över 700 000 människor har fått otillräcklig hjälp att komma tillbaka till arbete.

Vi är alltid intresserade av att ha en dialog med arbetsgivare, företagare, fackförbund och företagarnas organisationer om de förslag vi i riksdag och regering arbetar med. LO har dock inte brytt sig om att ta kontakt med oss eller visat intresse för att få träffa oss och diskutera förslagen om förändringar i sjukförsäkringen. I stället har man valt att bedriva kampanj genom annonser i dagstidningar där våra namn hängs ut och i form av brev till våra grannar. Både i annonser och i brev ägnar sig LO åt falska anklagelser om att vi skulle vilja försämra sjukförsäkringen.

LO:s kampanj bygger på osakligheter och felaktigheter, som att ersättningen i sjukpenningen kommer att sänkas. Sanningen är att sjukpenningen fortsättningsvis kommer att vara 80 procent.

Efter tolv månader införs förlängd sjukpenning, i stället för obligatorisk prövning av förtidspension. Allianspartierna kommer inte att tillåta att människor automatiskt sorteras ut i förtidspension med 64 procents ersättning.

LO borde välkomna att regeringen förstärker tryggheten för människor som blir sjuka och deras rätt till fungerande rehabilitering. Finns det fortfarande möjligheter att återfå arbetsförmåga genom rehabilitering måste myndigheterna ge det stödet så fort som möjligt. Därför införs nu en rehabiliteringskedja som sätter press på alla inblandade att ge den sjukskrivne stöd att komma tillbaka i arbete inom rimlig tid. Under de kommande tre åren avsätts 3,4 miljarder kronor för att förverkliga denna garanti och stärka företagshälsovården.

Den som har arbetsförmåga ska vara beredd att söka jobb efter sex månader. Det är rimligt att exempelvis en bagare som fått mjölallergi måste vara beredd att söka andra arbeten. De personer som däremot inte har någon arbetsförmåga ska få ersättning utan att söka andra jobb, antingen genom sjukersättning om man inte förväntas bli frisk, eller med sjukpenning om man väntas återgå till arbete.

Hans Backman,

riksdagsledamot, fp

Tomas Tobé,

riksdagsledamot, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons