Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför måste alltid namn på äldreboenden sluta på ”gården”?

Annons

Spontant angående namntävlingen för äldreboendet ”Visjöbygget” i Ockelbo.

Varför måste alltid namnet på våra äldreboenden sluta på ”gården”? Det finns väl andra vackra och träffande namnformer. Vad sägs om till exempel Sjösala – vilket betyder ungefär ”den öppna platsen vid sjön”. Eller kanske Bysjösala? Än Säbo då? Så är ju ett fornnordiskt ord för sjö (som i Säbyggeby, Särsta) – alltså i betydelsen boplatsen vid sjön (Sjöbo). Det kan kanske ändå inte associativt skiljas från det småtrista gråkommunala begreppet särskilt boende.

Skulle Gammelbo eller Gamlebo vara ett för rakt och ärligt namn på vårt äldreboende? Eller varför inte Gammelro, en plats där våra gamla får ro och som då också anger målsättningen för vården? Gammal är ett stolt och respektingivande ord, tycker jag. Tänk efter före!

Vi behöver verkligen ändra attityderna mot och uppvärdera åldrandet i samhället i dag. Varför inte våga försöket att påverka allas våra attityder här och ”elsewhere” och ge boendet ett namn typ Gammelro. Byarna Gammelboning och Gammelfäbodarna är ju namn på platser i kommunen med bra för att inte säga hög status bland folk. Gammal är äldst brukar man också säga, det vill säga gammal är klok, vis och smart. Om nu namnet absolut ska sluta på ”gården” kan vårt äldreboende heta Gammelgården, Gamlegården eller kan det mer trendiga Smartgården vara något?

Egentligen anser jag att det inte behövs någon namntävling alls. Vi bygger ju ut, bygger på eller om ni så vill bygger ihop med Sjöängsgården som redan i sig är ett både välklingande och väl inarbetat namn – välkänt i bygd och län. Eller är namnet månne ökänt och redan passé?

Men om alltihop blir Sjöängsgården då försvinner ju Vibacka, säger någon. Kan det inte heta Visjögården då, påpekar någon annan! Vaddå Visjön? Bysjögården är i så fall bättre! Nej då, Vibacka försvinner inte. Det är ett mycket gammalt platsnamn – det vill säga backen nedom kyrkan, vilken ingick i byn Wijs ägor. Namnet är därför för alltid bundet till platsen oavsett om där finns ett äldreboende i dag eller om byggnaderna blir framtida hyres- lägenheter.

Anders i Oklagård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons