Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill ni rasera en välfungerande rikskänd verksamhet?

Annons

På näringslivs- och arbetsmarknadsnämndens möte 16 mars valde Alliansen och Sverigedemokraterna att rekommendera kommunfullmäktige att införa LOV i daglig verksamhet. Gävle kommuns Dagliga Verksamhet är rikskända för sitt sätt att arbeta för brukarnas delaktighet, valfrihet och möjlighet till utveckling genom meningsfull sysselsättning i den så kallade ”Gävlemodellen”.

I dag erbjuder kommunens dagliga verksamhet platser ute hos stora och små företag, kommunala verksamheter och i egen anpassad verksamhet. Deltagarna uppger i de utvärderingar som görs att man till stor del är delaktig i verksamheten och har möjlighet att välja det man själv är intresserad av. 

Förvaltningen har genom åren utvecklat ett kvalitetssäkrat och nogsamt arbete som många av Sveriges kommuner inspirerats av och försöker efterlikna. Det bygger helt på vad deltagarna drivs av och vill göra. Platser utvecklas, plockas bort och läggs till utefter vad deltagarna vill. 

Nu vill Alliansen, med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, konkurrensutsätta verksamheten – helt mot förvaltningens rekommendation - trots en utförlig konsekvensbeskrivning som tydliggör att detta medför ökade kostnader och riskerar att minska brukarnas möjlighet att själva avgöra vad de vill göra. Budskapet från Alliansen och SD blir att det är viktigare att möjliggöra för privata företag att tjäna pengar än att se till brukarnas bästa.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är stolta över den verksamhet som drivs i dag inom EDV, enheten för daglig verksamhet. Vi ser i utvärderingar som görs och rapporter vi får att arbetet fungerar väl, är mycket uppskattat och att man gör allt man kan för att skapa platser utifrån varje brukares behov och önskemål. Vi tror inte att dem som i dag berörs av verksamheten gynnas av att verksamheten konkurrensutsätts eftersom det oftast handlar om personer med tuffa utmaningar i livet eller svåra handikapp. Snarare delar vi helt våra experttjänstemäns uppfattning att LOV i daglig verksamhet kommer att öka kommunens kostnader, minska valfriheten för våra brukare och riskera att skapa inlåsningseffekter för personer som får placering i privata företag som ska försörja sig på att skapa daglig verksamhet.

För oss är det viktigast att sätta brukarna och deras behov i centrum. Därför tycker vi att det är viktigt att bevara den mångfald av valmöjligheter som de erbjuds i den dagliga verksamhet som finns inom EDV i dag. Frågan är vad som blir bättre för brukarna om LOV skulle införas och varför det i experimentlustans namn är värt att rasera en välfungerande verksamhet som redan erbjuder en verklig valfrihet? På dessa väsentliga frågor blir Alliansen och Sverigedemokraterna, de fem borgerliga partierna, svaren skyldiga.

Eva Älander (S)

Stefan Grandien (S)

Therese Metz (MP)

Lars-Göran Langeborg (V)

ledamöter i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons