Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna det glömda Sverige

Annons

Bland samhällets mest sårbara hittar vi människor som utsätts för våld eller förtryck av de som står dem närmast. Under förra hösten beslutade landstingsfullmäktige om två motioner från Liberalerna, före detta Folkpartiet, som värnar just dessa människor. Den ena motionen handlar om sjukvårdens arbete mot hedersvåld och -förtryck, den andra om tandvårdens möjligheter att fånga upp människor som utsatts för våld. Misshandel syns nämligen ofta i ansiktet, men sjukvården anmäler oftast först när våldet kräver vård på akutmottagning.

Förslaget om tandvårdens roll i att upptäcka våld bifölls, vilket kommer att göra skillnad för utsatta barn och vuxna. Genom ökad kunskap kommer tandvården att kunna hjälpa våldsutsatta kvinnor, män och barn att få det skydd och det stöd de behöver. Bättre rustade kommer man nu att kunna spela en viktig roll i att förebygga och uppmärksamma våld och övergrepp mot våra minsta och mest utsatta.

Motionen om ett tydligt och strukturerat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck bifölls tyvärr inte av fullmäktige. Det är i och för sig positivt att Liberalerna fick gehör för förslaget om en handlingsplan mot hedersförtryck, men lika oroande att den samordnare vi förordat avslås, samtidigt som det tydligt framgår av remissyttranden och beslutsunderlag att ingen funktion i landstinget i dag har vare sig tid, kunskap eller ansvar för dessa frågor.

Fullmäktige landade i att ledande personer i verksamheten ges ett samordningsansvar för hedersfrågorna. Det är bättre än inget, men till skillnad från en särskild samordnare kommer dessa personer varken ha tid för stöd till professionen eller för samverkan med socialtjänst, polis, åklagare och idéburna organisationer.

Med allt detta vill vi säga två saker. Det ena är att de beslut landstingsfullmäktige fattat ändå innebar steg framåt för Det glömda Sverige. Tandvården kommer nu att få verktyg för att upptäcka våld mot barn och i nära relationer. Landstinget får inom kort en handlingsplan för sitt arbete mot hedersförtryck och våld.

Det andra vi vill säga är att vi inte nöjer oss med ett halvfärdigt arbete. Varje stängd dörr, varje begränsat liv och varje förlorad frihet är en skam för att samhälle som kan bättre. Ingen ska behöva leva med att vi kunde ha gjort mer.

Lina Nordquist (L)

oppositionslandstingsråd

Alfred Mujambere (L)

ledamot i landstingets beredning för demokrati, jämställdhet och integration

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons