Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi arbetar för badplatser i Gävle

Svar på insändaren med rubriken ”Allt för den glassiga ytan” (Arbetarbladet 13 juni). Camilla Dal menar i sin insändare att tekniska kontoret ägnar sig åt att anlägga ”imaginära önskestäder” i stället för att gå ut i verkligheten och planera därefter.

Annons

Vad hon syftar på är den nyanlagda Bishops Hill-parken med sluttande grön- och sandytor ner mot kanalen och med trappavsatser längs med å-kanten.

I Gävle kommuns visionsarbete finns en tydlig inriktning mot havet och det pågår många utvecklingsprojekt för att realisera visionen. Ett mångårigt arbete är i gång för att utveckla å-rummet med bland annat effektbelysning av broar, upprustning av platser och gångstråk. I år har vi lagt ut nya flytbryggor i Gavleån för att underlätta för båtturisterna och påbörjat upprustningen av strandparken på Södra Skeppsbron. Det största och mest uppmärksammade projektet är naturligtvis den nya stadsdelen Gävle Strand. Vår ambition med den uppmärksammade sandytan är att ge Gävleborna möjlighet att komma nära vattnet.

Vi arbetar för att i framtiden ha centrala badplatser. Att vi undersökt vattenkvalitén i Boulognern med ett tiotal prover är känt. Nu fortsätter vi arbetet med att undersöka vad som krävs för att hålla vattnet så rent att vi kan anlägga allmänna bad i centrala Gävle. Tekniska kontoret och Bygg och miljö har fått projektmedel för att tillsammans driva detta projekt.

Ett vattenprov är nu taget på platsen, svar kommer nästa vecka. Vi avvaktar svaret och i väntan på det kan Gävle kommun inte rekommendera Gävleborna att bada. Bad får i stället ske på egen risk.

Sandytan på Gävle Strand är alltså i första hand tänkt som ett ställe att plaska fötterna på med ett begränsat vattendjup. Tyvärr förbisåg vi det faktum att sandytan och trappavsatserna skulle locka till bad på det sätt som nu är fallet. Samtidigt vill vi poängtera att vi inte kan styra var Gävleborna väljer att bada.

Gävles nya stadsdel har en spännande framtid framför sig, vår förhoppning är att platsen fortsätter att utvecklas och vara attraktiv flera generationer framåt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons