Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver en ny jobbregering

I går besökte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) Sandviken. Det är regeringens utan jämförelse mest kritiserade statsråd som gjorde ett nedslag i verkligheten.

Annons

Arbetslösheten i Sandviken har det senaste året ökat med nästan dubbelt så mycket som i landet i helhet. I länet går nu 840 fler människor utan arbete, antalet varsel om uppsägning har ökat chockartat med 31 procent, och antalet arbetssökande som fått nytt jobb har minskat med 21 procent.

Littorins leende har stelnat, och istället ägnar han sig åt diverse obalanserade uttalanden och svordomar. Men alla som drabbats av uppsägning eller varsel klarar sig nog utan Arbetsmarknadsdepartementets brännmärkning av 2009 som ett ”skitår”.

Däremot möter vi ofta oro och förtvivlan när vi träffar arbetslösa eller varslade. Många delar den ilska och kritik som vi socialdemokrater har framfört mot regeringens nonchalanta ”låt gå”-linje, att bara vänta ut konjunkturen. En sådan passivitet duger inte.

Antalet utbildningsplatser för arbetssökande som leder till jobb i Gävleborgs län har minskat med hela 72 procent – från 669 till endast 186. Färre arbetslösa Sandvikenbor ges möjlighet till omskolning och vidareutbildning, och färre får något reellt stöd alls från arbetsförmedlingen.

Den moderatstyrda regeringens misslyckade hantering av varselvågen och arbetslöshetschocken blir tydlig för allt fler. Undersökningar – bland annat från FSI (Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier) – visar nu att förtroendet för Socialdemokraternas jobbpolitik har stärkts, och nu är större än för moderaternas.

Vi undrar vad Littorin säger till alla som nu går till den sämsta a-kassan i modern tid – och till alla som har tvingats att lämna arbetslöshetsförsäkringen efter regeringens orättvisa chockhöjningar av avgiften. Vi kräver nu – tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – att regeringen presenterar ett kraftfullt stimulanspaket med bland annat utbildningsinsatser som rustar de arbetslösa så att de kan ta de nya jobben när konjunkturen vänder. Sverige – och Sandviken – behöver en ny jobbregering!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons