Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver inte sätta vårt ljus under skäppan

Annons

Barbro Sollbes artikel under Fria ord (Arbetarbladet 17 augusti) är minst lika kränkande som Sverigedemokraternas agerande mot invandrare och folk med annan kultur.

Jag är en svuren motståndare till Sverigedemokrater och andra ytterlighetspartier. Men för den skull finner jag ingen anledning att ta all ära och redlighet av Sverige.

Det har blivit populärt i vissa kretsar att nedvärdera Sverige och svenskarna på nästan alla områden. Givetvis har vi en kultur liksom alla andra folk. Visst har vi också som alla andra folk fått del av andra folks kulturer. Men det hindrar inte att det finns sådant som vi med all rätt har rätt att kalla genuint svenskt.

Ett av det mest svenska – som nu både Alliansen och socialdemokraterna är i färd med att nedmontera – är det svenska folkhemmet. Detta om något är unikt svensk och har beundrats av många andra folk. Varför alltid gå till ytterligheter som både Sollbe och Sverigedemokraterna gör i det här fallet. Jag anser att det finns mycket genuint svenskt vi har rätt att vara stolta över. Allemansrätten är något som bara existerar i Sverige liksom mycket annat jag skulle kunna ta fram här.

Strävan till jämställdhet mellan könen där det givetvis finns mer att göra men där knappast något annat folk kommit lika långt. Vår strävan att lösa konflikter på ett fredligt sätt etcetera. Vår barnkultur innefattande litteratur, film och teater till exempel.

För den skull behöver vi inte förhäva oss gentemot andra folk. Men vi behöver heller inte sätta vårt ljus under skäppan.

Olle Ljungbeck, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons