Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi känner en stark oro

Annons

Den statliga utredaren av en ny rovdjurspolitik har i sitt förslag satt människorna i rovdjursbygderna i fokus. Detta har också tagits emot positivt. Många har sett utredningens förslag som ett litet ljus i tunneln.

Tyvärr har Länsstyrelsen Gävleborg, i sitt yttrande över rovdjursutredningen, marginaliserat glesbygdsborna till förmån för bland annat en förväntad rovdjursturism.

Inte heller ser man någon vits med att, som utredaren föreslår, hålla vargstammen på en konstant nivå några år för att kunna utläsa effekterna.

Även länsstyrelsens björnjaktsförslag väcker förvåning och oro. Visserligen föreslås en höjning, men den är enligt vår uppfattning alltför liten. Ännu mera förvånande är att man föreslår att tilldelningen ska ligga på samma nivå under tre år. Detta samtidigt som vi vet att vi har en av världens mest produktiva björnstammar.

Vi vet också att antalet björnar i Gävleborgs län med råge överskrider nivån i länsstyrelsens egen förvaltningsplan och att antalet incidenter med närgångna björnar ständigt ökar. Björnen har till exempel blivit en säkerhets- och arbetsskyddsfråga i skogsarbetet.

Vårt län, där skogsbruk, jordbruk och jakt är självklara och viktiga grundpelare för befolkningen, behöver en länsstyrelse som hanterar dessa frågor utifrån lokalinnevånarnas perspektiv.

På Regeringskansliets hemsida kan vi läsa de olika yttrandena över rovdjursutredningen. Vi konstaterar snabbt att våra grannlän Dalarna och Värmland, som till vissa delar har en längre erfarenhet av rovdjursproblematiken än något annat län, har en relativt nykter grundsyn i rovdjursfrågan.

Vi känner en stark oro över Länsstyrelsen Gävleborgs hållning, men hoppas att regering och riksdag kommer att utforma en rovdjurspolitik som kan anses någorlunda rättfärdig av dem som ska leva tillsammans med rovdjuren.

Karl-Evert Hellsén

ordförande

Jägareförbundet Gävleborg

Per Mellström

styrelseledamot

Jägareförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons