Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi minskar risken för hot

Annons

Lena Palm har reagerat på att Landstinget Gävleborg inte längre tar emot kontanter som betalning vid till exempel besök på hälsocentral. I stället erbjuder vi möjligheten att betala med kort eller via hemskickad faktura.

Det finns flera anledningar till förändringen. Framför allt innebär hantering av kontanter alltid en säkerhetsrisk, både för våra besökare och för våra medarbetare. Genom att inte ta emot kontanter minskar vi risken för hot och stöld. Att hantera kontanter för också med sig kostnader för transport och insättning. Dessa kostnader är desamma oavsett hur stor verksamheten är, och det betydde att en liten hälsocentral kunde gå med förlust när pengarna transporterades och sattes in.

Landstinget Gävleborg tar inte ut någon faktureringsavgift utan den kostnad som nämns i insändaren tas ut av banken och är densamma oavsett vad räkningen gäller. Endast då man utebliver från besök utan att lämna återbud tar landstinget ut en administrativ avgift på femtio kronor.

Medarbetarna vid våra kassor utför en rad viktiga uppgifter som inte handlar om att ta ut avgift. I kassan registreras alla besök så att läkaren kan se att patienten har kommit, och materialet sparas för statistik. Kassorna utgör också en samlingspunkt för olika verksamheter och medarbetarna hänvisar besökarna rätt och svarar på frågor.

Sedan 1 juli har landstinget förändrat avgifterna för besök i sjukvården. Samtidigt blev det gratis att åka buss/tåg till ett besök.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons