Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säger nej till kulturhuvudstadsåret 2014

Annons

om val och prioriteringar. Det är lättare att tala om politik i teoretiska termer, men när politiken sedan skall omsättas i praktiska beslut avslöjar vi genom besluten, vilka värderingar, prioriteringar och val som vi faktiskt står för. I Gävle kommun har det den senaste tiden talats om nödvändiga nedskärningar. Det heter bland annat att ”Vi måste anpassa kostymen” eller ”Det finns inte pengar”. Detta driver majoriteten (s+mp+v).

har fattats som vi inom Alliansen starkt har ifrågasatt. Några exempel: Härbärget för de hemlösa lades ner, Gävle beroendecenter (GBC) lades ner och på senare tid har kommunen börjat dra ner skolsjukskötersketjänster och den nödvändiga hjälpen till barn med ADHD diagnos och det är fortfarande brist på platser i särskilt boende trots nybyggnationer.

brist på jourhem och socialtjänstens budget pekar på ett underskott på cirka tjugo miljoner. Ja, listan kan göras lång och majoritetens mantra återkommer hela tiden: ”Det finns inte pengar!” När det sedan gäller att avsätta medel till ”en ansökan” om att vara EN av kandidaterna till kulturhuvudstad 2014 kan kommunfullmäktige plötsligt ha råd med 5,5 miljoner kronor under tre år och detta i samma sammanträde som man lade ner Härbärget för de hemlösa. Härbärget behövde enbart 500 000 kronor för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet.

sedan bli utsedd till Kulturhuvudstad 2014 vill kommunens majoritet satsa 100 miljoner till, under ett antal år. Då plötsligt finns det ändå mer pengar! Kommunledningen försvarar sig att dessa kommer från ett särskilt konto som inte påverkar övriga budgeten, men det handlar fortfarande om skattepengar hur man än vänder och vrider på saken. Tror verkligen s, mp och v att Gävleborna bryr sig OM pengarna kommer från ett specialkonto eller inte? Nej, i stället är de säkert övertygade om att de handlar om hur de styrande politikerna hanterar deras surt förvärvade skattepengar.

positiva inslag i Gävle kommuns ansökan att få bli kulturhuvudstad 2014 och betoningen på barn, unga och handikappade är vi positiva till, men den betoningen kom först efter påtryckningar från Alliansen.

på kulturhuvudstadsansökan som helhet tycker vi inte att vare sig innehållet eller det sätt den presenteras på motiverar att Gävle kommun ska satsa 100 miljoner på Kulturhuvudstadsåret 2014 OM Gävle blir utsedd. Det är inte rimligt att prioritera bort sociala problem av olika slag och barns, ungdomars och äldres behov för att satsa på kulturen. Därför säger vi nej till kulturhuvudstadsåret 2014.

Ann-Charlotte Nyman, kd

Hans Andrén, kd

ersättare kommunfullmäktige

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons