Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar hårt för att minska skatterna

Annons

I dag infaller skattefridagen, den innebär att en normalinkomsttagare har tjänat ihop vad som krävs för att betala årets alla skatter såsom löneskatter, inkomstskatt samt skatter i form av moms och punktskatter.

Det är ingen större nyhet att skattetrycket i Sverige länge varit högst i världen. Moderaterna tillsammans med övriga allianskollegor har därför medvetet satsat hårt för att minska skattetrycket så att fler låginkomsttagare ska kunna leva på sin lön. Resultatet av regeringens reformer har inneburit att skattetrycket sjunkit och att Danmark följaktligen övertagit första placering i skatteligan. Men även om alliansregeringen satsar på att låg- och medelinkomsttagare ska ha mer i plånboken varje månad har vi fortfarande ett högt skattetryck i Sverige.

För att illustrera detta kan man säga att alla pengar en person har arbetat ihop de första 210 dagarna i år har gått direkt till stat, kommun och landsting. De resterande 155 dagarna detta år arbetar en person för sin egen och sin familjs försörjning. Det borde vara en självklarhet att man ska få behålla mer av sin lön än vad man betalar i skatt. Ett led i vårt arbete med att minska skattetrycket är jobbskatteavdraget som innebär att en städare som tjänar 18 900 kronor i månaden får en sänkt skatt om 901 kronor. En förskolelärare med en snittlön på 23 100 kronor får en sänkt skatt om 1 076 kronor och en polis med en snittlön på 27 900 kronor får en sänkt skatt om 1 205 kronor. Det ska helt enkelt löna sig att arbeta.

Moderaternas förhoppning är att vi nu kan gå vidare med ytterligare ett tredje steg i jobbskatteavdraget. Inriktningen skulle vara att dels sänka genomsnittsskatten och dels ytterligare sänka marginalskatten för låg- och medelinkomsttagare. Vi har även ambitionen att flytta brytpunkten för när en person ska behöva betala statlig skatt.

Det är naturligtvis viktigt att skattesänkningar sker på ett ansvarsfullt sätt för att på så vis säkerställa ett uthålligt lägre skattetryck, utan risk för plötsliga höjningar. Ett tecken på att skattesänkningarna sker genom eftertänksamhet och noggrannhet är de stora satsningarna vi gör för välfärden. Samtidigt vill vi även stå rustade för sämre tider. Därför betalar vi nu snabbt av på statsskulden, som de senaste två åren har sjunkit med 225 miljarder kronor. För första gången på femton år är den äntligen mindre än 1 000 miljarder, och när vi når 2011 har statsskulden halverats sedan Allians för Sverige vann valet.

Många förbättringar har skett sedan valet, och vi kommer att fortsätta göra Sverige till ett bättre land. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden att kunna fira Skattefridagen betydligt tidigare på året.

Tomas Tobé, m

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons