Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar ansvar för Region Gävleborg

Att ta ansvar i dag är att lägga undan pengar för morgondagens välfärd.

Annons

Kostnaderna för pensionerna beräknas öka när allt fler av våra anställda går i pension inom Region Gävleborg. Det är en stor del av regionens anställda som närmar sig pensionsåldern. För att vi ska klara av att betala ut pensionerna till regionens tidigare anställda och bibehålla den verksamhet som regionen har att bedriva, främst sjukvård, krävs det att vi avsätter pengar och amorterar på den uppbyggda pensionsskuld vi redan har. För att klara av de kostnadsökningar som väntar krävs det både en plan och handling. 

Det går inte att blunda för den tickande bomb som trots allt pensionsskulden i Region Gävleborg är. Förutom alla de miljarder som Region Gävleborg redovisar i form av pensionsskulder finns det ytterligare 3,9 miljarder kronor i oredovisade pensionsskulder. För varje invånare är den oredovisade pensionsskulden 13 941 kronor i Gävleborg, så kallade ansvarsförbindelser. Den oredovisade pensionsskulden – eller ansvarsförbindelserna som de formellt kallas – är fortfarande betydligt större än den pensionsskuld som i dag redovisas i Region Gävleborgs balansräkning.

Fram till dess att den oredovisade pensionsskulden inte inkluderas ser ekonomin hyfsat finansiellt stark ut. Fast om pensionsskulden skulle inkluderas står det klart att den långsiktiga betalningsförmågan är negativ. De här miljarderna av pensionsskulderna i Gävleborg är inte medräknade i balansräkningen utan redovisas separat i så kallade ansvarsförbindelser. Skulden är med andra ord dold för invånarna. Det är därför vi i Sverigedemokraterna vill ta ansvar genom att dels amortera på vår pensionsskuld för att rädda framtidens välfärd och dels öka överskottsmålet för att beta av den redovisade pensionsskulden. Vi tar ansvar – på riktigt – för Region Gävleborg även för de problem som tidigare politiker skapat.

Mattias Eriksson (SD)

regionråd i opposition

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons