Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte politikerna förstå?

Så många bortförklaringar från politikernas sida vad gäller irländarnas nej till Lissabonavtalet tyder på att dessa politiker inte vill förstå, eller helt enkelt är obegåvade och saknar förankring hos medborgarna.

Annons

Margot Wallström vill till exempel göra en opinionsundersökning på Irland för att få förklaringar till nejet. Cecilia Malmström kan inte begripa att irländarna röstade nej eftersom 17 länder redan godkänt Lissabonavtalet. Hon döljer medvetet att i dessa länder är det riksdagen och inte folket som godkänt avtalet! Ordföranden i EU-nämnden Anna Kinberg Batra säger att nu ligger bollen hos den irländska regeringen om man vill rösta en gång till! Vidare säger hon att det nu fallna avtalet skulle givit Sverige ytterligare två mandat etcetera! Två mandat till är som att spotta i havet när det finns cirka 740 ledamöter i parlamentet.

Lägger man ihop alla de bortförklaringar som ”EU-kramarna” hittills formulerat står en sak klar. Dessa människor bekänner sig inte längre till demokratin. De vill ha en elitstat där det folkliga inflytandet successivt försvinner.

Jag skall här ge en liten ledtråd till politikerna vad folken i unionen framför allt prioriterar.

En utvecklad demokrati. Där folket i respektive land kan forma det samhälle en majoritet av medborgarna vill ha. Detta utesluter inte att några få frågor får överstatlig karaktär. Men bara några.

Detta utesluter nuvarande Lissabonavtalet som är en politisk grundlag och omöjliggör demokrati.

Frågor som neutralitet och allianspolitik, försvarssamarbete, utrikespolitik med mera, är bara några av de frågor som medborgarna i respektive land själv måste

få och skall bestämma om.

Med andra ord är det hög tid att politikerna infriar löftet om att EU-samarbetet skall grundas på mellanstatligt samarbete och inte syfta till uppbyggnaden av en federation.

Därför bör samarbetet inskränka sig till frågor om miljö, gränsöver- skridande kriminalitet och kanske ytterligare någon fråga. Detta är vad vi folkomröstade om 1994 och sannolikt också vad irländarna och andra stater gjorde.

Det är inte bara kränkande för oss medborgare att ständigt bli behandlade som idioter som ingenting begriper utan också ett hån mot demokratin. Inte heller kan vi som medborgare hysa någon som helst respekt mot politiker med så usel moral att de gjort lögnen och manipulerandet till sitt viktigaste politiska redskap.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons