Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa att GHT är så viktig som ni säger

Jag har under en tid avböjt önskan från lokalradio och lokalpress att kommentera de insändare som förekommit den senaste tiden med anledning av Gävle Handikappteaters ekonomi. Detta på grund av pågående förhandlingar med Kultur och Fritid.

Annons

Då nu chefen för Kultur och föreningsstöd Ninni Berggren Magnusson ger sig in i debatten vill jag klargöra det Ninni omnämner som Gävle Handikappteaters överskridna budget.

Gävle Handikappteater har för närvarande 31 aktiva skådespelare . Majoriteten är under 25 år .Gävle Handikappteater(GHT) firar 30-årsjubileum 2009. 1979–1994 bidrog kommunen endast med ett fåtal blygsamma projektanslag.Verksamheten finansierades genom studieförbundet ABF, men GHT hade aldrig överlevt och ännu mindre utvecklats utan många ihoptiggda bidrag från fonder och stiftelser.

1994 beslutade kulturnämnden med kommunalrådet Eva Gillström i spetsen att GHT skulle vara en självklar del av Gävles kulturliv. Vi utlovades verksamhetsbidrag med tre års kontrakt, egen lokal och därtill en halvtidsanställd kontorist som skulle ansvara för föreningens administrativa arbete så att jag skulle få koncentrera mig på det pedagogiska och konstnärliga arbetet. I stort sett fungerade avtalet i tre år förutom att den utlovade administrativa halvtidstjänsten uteblev. Enligt beslut från kulturnämnden fick GHT 1998 525 000 kronor i driftsbidrag och därtill 90 000 kronor i lokalbidrag. Trots kostnadsökningar hade således GHT för tio år sedan 115 000 kronor mer i bidrag än 2008.

Kommunens bidrag minskades därtill ett år i början på 2000-talet till 490 000 kronor.

Det har funnits år då jag som föreningens enda anställda fått decemberlönen i slutet av januari i väntan på beslut om verksamhetsbidrag, flera år har jag varslats om uppsägning men endast en gång blivit uppsagd och hänvisad till a-kassa under några månader. Under de senaste fem åren då vårt bidrag varit 500 000 kronor har jag dessutom utöver mitt heltidsarbete i GHT även arbetat som dramapedagagog i särskolan några timmar i veckan. Arvodet för det arbetet har gått direkt till GHT. På så sätt har jag vissa år bidragit med upp till 50 000 kronor – till min egen lön. Genom mitt extra arbete har GHT klarat att ha mig anställd flera år utan att varsla mig på grund av brist på pengar.

Ninni Berggren Magnusson skriver att ”Ulrikas arbete med handikappteatern är mycket betydelsefullt i kommunen”.

Visst, det vet jag att kommunen tycker. Och det är jag glad för Jag ser mig som en hårt arbetande yrkeskvinna. Inte som välgörenhetstant eller eldsjäl. Jag anser även att arbete med handi- kappade ska värderas efter erfarenhet och utbildning och alltså inte ses som en hobby.

Under de senaste åren har verksamheten fått en rad bidrag.

2001 övergav Gävle Handikappteater sin lokal i Nybo, Valbo bland annat därför att kommunens verksamhetsbidrag minskat så skådespelarna och jag i brist på pengar fick överta städning och viss fastighetsskötsel. Detta tog både krafter och tid från teaterskapandet. Under den tiden undrade vi ofta om Peter Oskarson städade toaletterna på Folkteatern.

Sedan 2002 har GHT inte haft ekonomisk möjlighet att hyra lokal utan varit hänvisad till välvilja från ABF, FUB och nu de senaste fem åren Polhemsskolan. Där har vi repeterat i en större genomgångskorridor. Det har varit kallt vintertid, men fungerat för det mesta. Två elevtoaletter har fungerat som vårt närteaterförråd. Nu ska den delen av skolan byggas om och vi står utan fast punkt. Kommunen har lovat hjälpa oss hitta ny spelplats.

Jag vill precis som Ninni Berggren Magnusson gör i sin insändare påpeka att relationen mellan GHT och Kultur och Fritid är god men jag är inte överens med Ninni ”att Gävle Kommun inte behöver skämmas när det gäller vårt stöd till Ulrika Hörberg och Gävle Handikappteater”.

Om er ”kulturell allemansrätt” ska vara trovärdig bör ni nog ta en titt i backspegeln och se vad kommunen utlovade 1994 och jämföra hur det är i dag 2008.

Visa gärna att Gävle Handikappteater är så viktig som ni säger.

Ge oss det stöd vi behöver! Annars skulle vi inte be om det!

Ulrika Hörberg,

www.handikappteater.nu

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons